Comisia Europeană, gata să furnizeze României asistenţă tehnică suplimentară contra pestei porcine
Comisia Europeană este gata să continue să ajute România şi să furnizeze orice asistenţă tehnică suplimentară necesară de care ar putea fi nevoie în combatarea pestei porcine africane, a declarat marţi un purtător de cuvânt al executivului comunitar la solicitarea Agerpres.
"Urmărim foarte atent evoluţia pestei porcine africane în România. Măsuri excepţionale, precum supravegherea consolidată şi alocarea de resurse umane adecvate, trebuie aplicate de autorităţile române pentru a asigura gestionarea actualelor focare şi izolarea bolii", a menţionat purtătorul de cuvânt într-un e-mail trimis Agerpres.
El a adăugat că ţinerea sub control a bolii "va depinde puternic de implementarea corectă a legislaţiei UE şi a măsurilor prevăzute în strategia UE pentru combaterea pestei porcine africane".
Pârjoliţi câmpurile şi trimiteţi armata în sate! Aşa încearcă Guvernul să ţină sub control pesta porcină din cauza căreia au fost ucise peste 85.000 de animale. Între timp, izbucnesc revolte. În Brăila, localnicii au refuzat să dea veterinarilor animalele ca să fie sacrificate, iar în plin scandal, o mulţime de leşuri plutesc pe Dunăre ori sunt aruncate pe câmpuri şi ar putea provoca alte epidemii, se tem oamenii care locuiesc în zonă.
Medicii veterinari s-au întors cu mâna goală dintr-un sat din Brăila. În frunte cu primarul, localnicii nu i-au lăsat să le ia porcii pe care autorităţile aveau de gând să îi ucidă preventiv.
Ion Ungureanu, primarul comunei Unirea, judeţul Brăila: „S-a prezentat un medic veterinar, şef de comisie, în nişte pantalonaşi scurţi, fără să se prezinte cu un ecuson, să spună cine sunt, fără să explice oamenilor ce drepturi au, ce obligaţii au. Şi când i-a întrebat lumea care e procedura, ce faceţi, cum faceţi, cum ne plătiţi, îi cântăriţi, nu îi cântăriţi, stăteau şi se uitau ca vaca în eclipsă”.
Dileme la BNR. ROBOR mic sau leu valoros
Măsura BNR de a injecta lichiditate în piață și care a dus la scăderea ROBOR a avut și un alt efect. A contribuit la devalorizarea monedei naționale. Banca este nevoită să facă o echilibristică fină între curs și dobânda interbancară.
Banca Națională a României a păstrat la 2,5% dobânda cheie și a furnizat pieței lichiditate de peste 10 miliarde de lei, acționând împotriva așteptărilor analiștilor, care vedeau o întărire a politicii monetare, în contextul inflației aflate peste țintă, potrivit unei analize Profit.ro.
Dobânzile interbancare și randamentele titlurilor de stat au scăzut și leul s-a depreciat față de euro. BNR a surprins piața prin decizia de ieri. Economiștii consultați de Reuters și Bloomberg se așteaptau la o creștere a dobânzii la 2,75%, a patra din acest an.
Comentarii articol (0)