Cum să faci afaceri, dacă n-ai bani? Ce este crowdfundingul și cum funcționează în România
Astăzi vorbim despre visul de a deveni antreprenor. Pe care unu din trei români pare să-l aibă, conform studiilor. Dar care rămane de multe ori neîmplinit, din cauza lipsei banilor. Ei bine, există o sursă de finanțare, destul de nouă în România, prin care poți primi bani pentru afacerea ta, fără să trebuiască să îi mai dai înapoi vreodată. Crowdfundingul. Presupune să-ți finanțezi ideea de business cu ajutorul comunității. Oameni cunoscuți sau necunoscuți, care, pur și simplu, investesc în produsul tău pentru că le place.
În clasa a XI-a, Alexandra şi-a propus să revoluţioneze educaţia din România. Să arate că nu se face suficientă practică în şcoală. Şi că fizica şi chimia nu se pot învăţa fără experimente. Alexandra a adunat o echipă şi a conceput o trusă de experimente. A vrut să o vândă la scară largă, dar nu avea niciun ban. A aflat însă de crowdfunding și a facut un film pentru a-i convinge pe oameni să investească în ideea ei. În zece zile a reşit să strângă 8 000 de lei.
Ministrul Finanțelor spune că salariul minim ar trebui eliminat din mediul privat. Ce sistem propune
Membru al unui guvern care se prezintă de stânga, ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, se îndoiește de utilitatea salariului minim în sectorul privat din România.
Într-un interviu acordat dcnews.ro, ministrul a spus că în opinia sa salariul minim ar trebui păstrat doar in sectorul public. În sectorul privat acesta ar trebui înlocuit cu un sistem de stimulente acordat patronilor care plătesc totuși angajaților acest salariu minim.
Majoritatea țărilor UE au un astfel de salariu minim pe economie excepție făcând doar Italia, Austria și țările scandinave.
Mure "gigant", fără cumpărători
O familie din Craiova a pus pe picioare o plantație cu mure „gigant" chiar într-un cartier din municipiu. Cultura rodeşte mult, doar că afacerea nu merge. Puţinele depozite care sunt interesate să cumpere fuctele oferă un preţ prea mic, imposibil de acceptat pentru producător. Aşa că surplusul de fructe se transformă într-un vin mai rar întâlnit, vinul din mure.
Cu banii câştigaţi peste hotare, în Italia şi Franţa, Petrişor a înfiinţat o cultură de peste 2.000 de arbuşti de mure uriaşe. A investit 25.000 de lei în plantaţie, iar acum s-a trezit că nu are unde să vândă marfa.
Petrişor Calangiu, producător: Nu mă aşteptam să fie atât de greu să le şi vând. O să ziceţi de ce am pus atât de multe. Păi am pus pentru că vreau să îmi fac o casă în ţara asta, nu am o casă, am pământul ăsta, nu l-am vândut, toată lumea îmi zice să îl vând că iau o grămadă de bani. Nu găsesc desfacere cât de cât organizată. Trebuie să mă rog de unul şi de altul. La magazine, am găsit aici la noi în oraş, cinci şase şi mi-au zis: domne, se strică foarte repede, ce să fac eu cu murele dumitale?
Comentarii articol (0)