Legea nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor stabilește că administratorii de bloc pot lucra și cu contract de prestări servicii, nu doar cu contract de muncă.
Așadar, un administrator de bloc poate avea un PFA și își plătește singur dările fiscale, conform legislației, spre deosebire de cealaltă situație, când asociația îi plătește contribuțiile obligatorii și impozitele.
În varianta în care administratorul e angajat cu contract de muncă, asociația trebuie să-i plătească, potrivit Codului fiscal, impozitul de 10% pentru salariul administratorului, dar și contribuția la sănătate (10% din venitul brut), precum și cea la pensii (tot 10%). Pe lângă acestea, asociația mai trebuie să-i achite și contribuția asiguratorie de muncă, în cuantum de 2,25%.
De multe ori, administratorul este angajat cu contract de muncă cu normă parțială. Oricare ar fi norma, imperios este ca salariul său brut, corespunzător numărului de ore de muncă, să nu fie sub nivelul salariului minim brut pe țară (în 2022, acesta e 2.550 de lei pentru un program full time).
De ce ar prefera administratorii să lucreze ca PFA?
În primul rând, asociațiile ar putea să fie încântate de ideea de a lucra cu un administrator PFA, în detrimentul unui contract de muncă, pentru că nu trebuie să mai rețină și să vireze impozitul și contribuțiile pentru acesta.
Administratorul PFA are la dispoziție declarația unică pentru a plăti impozitul pentru veniturile obținute într-un an, iar mecanismul acestei declarații nu-l forțează să bată la ușa Fiscului lunar -- ca să nu mai vorbim că are la dispoziție și Spațiul Privat Virtual pentru a-și îndeplini din obligațiile fiscale.
Potrivit Codului fiscal, impozitul datorat de PFA este de 10%. La contribuțiile sociale însă există o discuție mai amplă, dar, poate, mai îmbucurătoare pentru administrator: CAS (25%) și CASS (10%) sunt datorate obligatoriu dacă PFA-urile estimează în venituri totale anuale cel puțin egale cu 12 salarii minime brute. Dacă veniturile totale estimate sunt sub acest plafon, contribuțiile sunt opționale (dar trebuie să ne raportăm la toate veniturile nesalariale ale administratorului, nu doar la cele obținute de la asociație). La statutul de salariat nu se pune problema plății opționale: oricât ar fi salariul, se datorează contribuțiile.
Nici înființarea unui PFA nu este o chestiune foarte complicată. Potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 44/2008, cei care vor să desfăşoare activităţi economice sub forma unei PFA trebuie să aibă un sediu profesional asupra căruia să deţină un drept de folosinţă şi să declare, pe propria răspundere, că îndeplinesc condiţiile de funcţionare din punct de vedere al legislaţiei din domeniile sanitar, sanitar-veterinar, protecţia mediului şi protecţia muncii.
PFA-urile se înregistrează la Registrul Comerțului și nu mai costă, încă din februarie 2017, nimic.