avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 532 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... P.F.A. sau contract de muncã individual?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

P.F.A. sau contract de muncã individual?

Bună ziua. Am fost numit de curând administrator al unei asociaţii de proprietari şi am obţinut atestatul de administrator de imobil. În prezent sunt şi salariat în sistemul de stat. Ce îmi recomandaţi PFA sau contract de muncă? Ce contribuţii se plătesc la stat pentru o formă sau alta?
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 23:12, 1 August 2013
Ca sa faceti un contract de prestari servicii, trebuie sa aveti inregistrarea ca PFA.
In acest caz ati face cu asociatia de proprietari un contract cu o suma pe care o cereti asociatiei sa v-o plateasca lunar. In acea suma ar intra atat darile catre stat ale unei PFA, cat si ce va ramane in mana suma neta.
Deci ar trebui sa va calibrati bine acest contract astfel incat sa va acoperiti toate nevoile. In acest caz asociatia nu mai plateste nimic catre stat.

In cazul in care sunteti o persoana fizica obisnuita, adica "nePFA", atunci trebuie sa vi se incheie CIM cu timp partial de lucru.

Cum o dai, cum o-ntorci, ar trebui sa va ramana aceeasi bani in mana dupa ce achitati sau asociatia achita (in cazul CIM) darile catre stat.
Asa cum s-a explicat si mai sus cheltuielile totale ale asociatiei ar trebui sa fie cam aceleasi in ambele situatii (CIM sau contract administrare PFA).
Dar trebui sa vedeti ce se intampla si in acea asociatie, daca mai au salariati sau nu. Noi, de exemplu, am optat de pe vremea cozilor la ITM, CAS, CASS, AJOFM... pentru PFA, SRL.. si nu angajarea cu CIM. Chiar daca aveam pe asociatie aceeasi cheltuiala, este treaba PFA-ului si nu a asociatiei cu aceasta birocratie. Asociatia primeste factura odata pe luna si o achita pe baza de chitanta, fara alte raportari, formalitati.
Din punct de vedere al persoanei care indeplineste functia de administrator, cred ca este ceva mai convenabil sa aiba CIM cu asociatia, chiar daca mai are si alt CIM. Nu stiu ce contributii plateste PFA-ul dar pe baza CIM, asociatia calculeaza, retine si plateste contributiile la sanatate si poate chiar mai importante sunt cele pentru pensii (CAS). Aceste sume raportate pe declaratia 112 si achitate de asociatie, vor prinde foarte bine viitorului pensionar, pentru ca in functie de aceste contriubutii lunare (de la fiecare loc de munca) se calculeaza punctele pentru pensie si in final vor duce la o pensie mai mare.
Din punctul de vedere al asociatiei e mai convenabil sa lucreze cu PFA, chiar la aceeasi cheltuiala asa cum spuneam mai sus.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce fel de contracte folosesc pentru functiile din asociatie ? akadea akadea Buna ziua, 1. Doresc sa aflu ce fel de contracte trebuie folosite corect(cf.legii) in cadrul asociatiei pentru : - presedinte - cenzor - administrator - ... (vezi toată discuția)
Conventie civila sau cim - administrator as. prop rufy rufy Buna seara, Conform noului Cod al Muncii poti sa fi angajat ca administrator doar cu Contract Individual de Munca iar Codul Civil iti permite cu conventie ... (vezi toată discuția)
Salarizarea angajaților unei asociații de proprietari: cum se face achitarea dărilor către bugetul de stat? B10DSA B10DSA Va rog sa ma îndrumați cu privire la salarizarea angajaților unei asociații de proprietari. Situația în fapt : Asociația de proprietari are doi ... (vezi toată discuția)