avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 428 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... CONVENTIE CIVILA SAU CIM - ADMINISTRATOR AS. PROP
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

CONVENTIE CIVILA SAU CIM - ADMINISTRATOR AS. PROP

Buna seara,

Conform noului Cod al Muncii poti sa fi angajat ca administrator doar cu Contract Individual de Munca iar Codul Civil iti permite cu conventie civila de prestarii servicii. Eu am incheiat un CIM la un angajator si mi se platesc toate contributiile catre stat, pot sa inchei o conventie civila ca administrator de condominiu (bloc) sa nu fiu nevoit sa platesc sanatatea, somajul, pensia, de doua ori ?

Multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 08:59, 14 Iunie 2011
Conform legislatiei inca in vigoare administratorul de imobile obligatoriu se angajeaza cu contract de munca de obicei pe timp partial.
Puteti, ca persoana fizica, sa fiti angajatul asociatiei pe baza unui CIM. Puteti sa va faceti o societate cu obiect de activitate "administrare imobile" si incheiati cu asociatia un contract de prestari servicii de administrare.
In cazul CIM trebuiesc platite toate contributiile atat de catre asociatie cat si de catre dumneavoastra ca angajat (de fapt se calculeaz, se reti pe statul de plata si le achita tot asociatia lunar conform declaratiei 112).
In cazul in care sunteti persona juridica si incheiati contract de prestari, luati banii de la asociatie pe baza de factura si chitanta iar asociatia nu plateste nimic alceva la stat.
As vrea sa clarific un aspect cu privire la afirmatia:

sa nu fiu nevoit sa platesc sanatatea, somajul, pensia, de doua ori” ...

Contributiile la Bugetul asigurarilor de stat amintite mai sus se calculeaza de catre angajator la salariul brut., astfel ca angajatorul unde sunteti angajat cu CIM calculeaza, retine si achita contributiile datorate, proportional cu salariul brut negociat. Chiar va rog sa verificati.
In conditiile in care cineva mai are 1-2 job-uri, cu CIM sau Conventie de prestari de servicii, fiecare angajator trateaza din punctul de vedere al calcularii contributiilor ca si cum ai fi la prima angajare, deci calculeaza si retine la sursa contributiile la salariul brut si astfel omul aflat in aceasta situatie are impresia ca plateste aceste contributii de doua-trei ori, ceea ce nu este adevarat. Daca adunati toate salariile brute si imultiti cu procentele respective veti ajunge la acelasi rezultat daca ati fi angajat intr-un singur loc, dar cu un salariul brut cat pentru cele 2-3 job-uri.
Observatie: la primul angajator (sau la unul dintre ele, sa-i zicem la angajarea de baza), salariatul beneficiaza de deducerea personala, adica din salariul brut, se retin contributiile mai sus aminitite, eventual si contrib. la pensia privata rezultand venitul net, din care se scade valoarea deducerii personale (valoarea este in functie de salariu si nr. de persoane aflate in intretinere) rezultand o suma numita ”venit baza de calcul” a impozitului pe salarii care se imulteste cu 16%, rezulta impozitul care se retine si salariatul ramane cu salariul net pentru care semneaza de primire.
La celilalti angajatori, salariatul nu mai beneficiaza de deduceri personale, insa are obligatia de a informa angajatorul ca mai este angajat si in alta parte (are venituri) - informatie necesara la intocmirea fiselor fiscale.



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contractele si asociatiile de proprietari simoalin simoalin Buna ziua, Am urmatoarea situatie: -Asociatie de proprietari cu: -Presedinte / contract de mandat -Cenzor / contract de mandat ... (vezi toată discuția)
Contributii aferente conventiilor civile aureliao2015 aureliao2015 Buna ziua Ce contributii se platesc pentru conventiile civile? As vrea sa intocmesc pentru o asociatie de proprietari, pentru administrator, presedinte, ... (vezi toată discuția)
Cass,pentru administrator imobile la asociatie de proprietari,pensionar fratila mihaela fratila mihaela Am primit o Decizie de impunere a CASS, pe perioada2010-2012 . In martie 2011, As.de proprietari a solicitat relatii la CASS , privind obligatiile de plata. ... (vezi toată discuția)