avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 412 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Contractele si Asociatiile de Proprietari
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Contractele si Asociatiile de Proprietari

Buna ziua,

Am urmatoarea situatie:

-Asociatie de proprietari cu:
-Presedinte / contract de mandat
-Cenzor / contract de mandat
-Administrator / contract firma cu domeniu principal administrare imobile
-Femeie de serviciu / conventie civila
-Fochist (ingrijitor) / conventie civila

Intrebare:
1. Cf noului cod civil (2012), contractele incheiate sunt corecte? Mai ales la ultimele doua pozitii?
2. Cf noului cod civil (2012), ce declaratii trebuiesc depuse in cazul situatiei de mai sus.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 11:34, 15 Martie 2012
1. Este corect ca presedintele si cenzorul (ambii alesi in adunarea generala) sa-si desfasoare activitatea si sa fie platiti in baza contractelor de mandat.
Daca cenzorul nu este ales in adunarea generala, ci angajat de presedinte (ca reprezentant al comitetului), cenzorul nu poate sa-si desfasoare activitatea pe baza de contract de mandat, ci pe baza de contract de munca, contract prestari, contract civil...
Contractul cu firma de administrare este corect ca orice contract de prestari de servicii, neavand legatura cu cheltuielile salariale ale asociatiei. Activitatea se desfasoara in baza contractului de administrare si plata in baza facturii si chitantei emise de prestator.
Femeia de serviciu si fochistul trebuiesc angajati cu contract individual de munca, conform legislatiei. Acestia desfasoara o activitate peramnenta, ce se repeta si nu este ocazionala. Apoi acestia sunt in situatia de subordonare fata de asiociatie si nu desfasoara o activitate independenta.
2. Asociatia calculeaza, retine si plateste toate contributiile si impozitul pentru presedinte, cenzor, femeia de serviciu si fochist, in functie de situatia concreta a fiecaruia (contract de baza, deduceri individuale, sume neimpozabile, alte contracte, pensionari,..)
Asociatia nu calculeaza, nu retine si nu plateste contruibutii si impozit pentru firma de administrare. Aceasta isi calculeaza pe firma sa taxele, impozitele... si le plateste la stat.
Super raspuns.Multumesc!

La poz 2 din raspunsul Dvs, am o nelamurire:
-in cazul in care Presedintele de exemplu are contract de munca permanent (on alta parte), platind deja darile catre stat, acestea se mai retin (si se varsa la stat) si din contractul de mandat din asociatie? Nu apare o suprapunere de dari varsate la stat de care persoana in cauza (Presedintele in nexemplul de fata) nu beneficiaza ulterior?
Ultima modificare: Miercuri, 14 Martie 2012
simoalin, utilizator
Pai contributile si impozitele la stat se platesc pentru orice suma incasata ca venit. Asa ca daca la un angajator primeste 2000 lei se va plati totul aferent acestei sume. Daca la acelasi angajator primeste salariul de 2500 lei se va plati la stat totul aferent acestei sume.
Ori daca primeste de la un angajator 2000 lei si de la o asociatie 500 lei, in total va primi din ambele surse 2500 lei. Calculul, retinerea si plata impozitelor si contributilor facute de angajatorul ce plateste 2500 lei/luna sunt aproape inedntice cu suma impozitelor si contributiilor calculate, retinute si platite de angajaorul ce ar plati 2000 lei/luna plus cele ale asociatiei de doar 500 lei/luna.
Nu e nici o suprapunere. Legea e facuta sa nu scape nimic neimpozitat, indiferent cate surse de venituri sunt, dar fiscalitatea, cu aproximatie, este aceeasi indiferent daca suma este toata dintr-o sursa sau din mai multe surse.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligatii fiscale si incadrarea personalului intr-o asociatie de proprietari virgilc virgilc Speta in cauza. Personalul care deserveste asociatia de proprietari este format din : presedinte, cenzor, administrator, contabil si casier, instalator si ... (vezi toată discuția)
Fiscalitate venituri personal asociatii de proprietari mag1962 mag1962 1)Daca Administratorul este pensionar ce contributii trebuie sa dea Administratorul si Asociatia de _Proprietari catre stat conform noului cod fiscal? 2)Se ... (vezi toată discuția)
Calcul salariu presedinte asociatie de proprietari Anonim7777 Anonim7777 Buna ziua, Va rog frumos, am nevoie de un model de calcul salariu (eventual in format excel daca se poate). Venitul net obtinut lunar de la asociatia de ... (vezi toată discuția)