Chiar vara aceasta au crescut subvențiile ce pot fi date, la cerere, angajatorilor care le fac contracte absolvenților și unor categorii de șomeri. Au ajuns, mai exact, la 2.250 de lei pentru fiecare astfel de angajat, fiind de doar 900 de lei înainte. Subvențiile sunt reglementate de Legea nr. 76/2002 și detaliate în normele de punere în aplicare ale acestei legi (Hotărârea Guvernului nr. 174/2002), actualizate ultima dată chiar anul acesta.
Mai întâi, e necesar să stabilim la care categorii de angajați ne referim, mai exact:
- absolvenții instituțiilor de învățământ (absolvent este cel care și-a luat examenele și are o diplomă sau un certificat de studii ca să dovedească asta); se acordă pentru fiecare subvenția, lunar, pe o perioadă de 12 luni (18 luni, în cazul absolvenților cu handicap); pentru a obține banii, e necesară menținerea raportului de muncă pe cel puțin 18 luni;
- șomeri în vârstă de peste 45 de ani, șomeri care sunt părinți unici susținători ai familiilor monoparentale, șomeri de lungă durată sau tineri NEET (tânăr cu vârsta cuprinsă între 16 și 25 de ani care nu are loc de muncă, nu urmează o formă de învățământ și nu participă la activități de formare profesională, dar e înregistrat în evidențele agenției de muncă); de asemenea, banii se vor acorda lunar, timp de 12 luni, pentru fiecare astfel de angajat, cu condiția menținerii raportului de muncă cel puțin 18 luni.
Atenție! În lege se prevede că subvențiile se acordă proporțional cu timpul efectiv lucrat de angajați. Practic, pentru un absolvent angajat cu normă întreagă se va putea primi subvenția de 2.250 de lei, dar pentru unul cu mai puține ore în programul de lucru nu se va acorda întreaga sumă.
A. Pentru absolvenți
Potrivit normelor în vigoare, angajatorii care încadrează în muncă absolvenți ai instituțiilor de învățământ trebuie să încheie cu agențiile teritoriale de ocupare a forței de muncă o convenție în acest sens, în termenul de decădere de 12 luni de la data absolvirii studiilor de către respectiva persoană, însoțită de extrasul în copie certificată după pontaj şi după statul de plată. Pentru încheierea acestei convenții, angajatorul trebuie să depună la agenție următoarele documente:
- un tabel nominal cu absolvenții încadrați în muncă;
- copii ale actului de indentitate al absolventului, actului în baza căruia au fost încadrați în muncă, actului de absolvire;
- o declaraţie pe propria răspundere a absolventului că la data absolvirii studiilor nu avea raporturi de muncă sau de serviciu;
- o declaraţie pe propria răspundere a angajatorului, din care să rezulte că posturile pe care au fost încadraţi absolvenţi în condițiile legii nu sunt posturi de muncă reînființate după șase luni de la desființarea acestora;
- o declarație pe propria răspundere a angajatorului, din care să rezulte că absolvenții încadrați în muncă nu efectuează rezidențiatul.
"Pentru verificarea și acordarea sumei lunare cuvenite potrivit art. 80 din lege (subvenția de 2.250 de lei pentru absolvenți - n.red.), angajatorii depun până la data de 25 inclusiv a lunii următoare lunii pentru care solicită această sumă, la agenția pentru ocuparea forței de muncă județeană, respectiv a municipiului București, un tabel nominal întocmit, al cărui model este prevăzut în anexa nr. 16 (la normele de aplicare - n.red.), însoțit de copia certificată de angajator pentru conformitate cu originalul a extraselor din pontaj și din statul de plată", se prevede în norme.
B. Pentru șomeri și tineri NEET
Exact ca în cazul absolvenților, așa cum spuneam mai sus, e necesară încheierea unei convenții cu agențiile teritoriale de ocupare a forței de muncă, în termen de 12 luni de la angajarea persoanelor, potrivit normelor. Pentru aceasta, angajatorul dă o declarație pe propria răspundere, prin intermediul reprezentantului legal, din care să rezulte că nu se află într-una dintre situațiile în care nu are dreptul, prin lege, de a beneficia de aceste subvenții. Spre exemplu, nu mai pot beneficia de subvenție nici angajatorii aflați în insolvență, ori cei care beneficiază deja, pentru angajatul respectiv, de alte stimulente financiare.
În plus față de această convenție, angajatorul care dorește să beneficieze efectiv de acele stimulente trebuie să mai depună și următoarele documente:
- pentru șomerii în vârstă de peste 45 de ani: actul de identitate și actul în baza căruia au fost încadrați în muncă, în copie;
- pentru șomerii părinți unici susținători ai familiilor monoparentale: actul de identitate, actul în baza căruia au fost încadrați în muncă, actele prevăzute de lege în cazul familiilor monoparentale, prin care se face dovada privind componența familiei, filiația copiilor și situația lor juridică față de reprezentantul legal, toate în copie, precum și declaratia pe propria răspundere a părintelui că membrii familiei monoparentale locuiesc împreună;
- pentru şomerii de lungă durată: actul de identitate și actul în baza căruia au fost încadrați în muncă, ambele în copie și certificate pentru conformitate de către angajator (noțiunea de "șomer de lungă durată" se referă la "şomerii de lungă durată care sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă pe o perioadă mai mare de 12 luni, în cazul persoanelor cu vârsta de minimum 25 de ani, şi pe o perioadă de 6 luni, în cazul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 16 ani şi până la împlinirea vârstei de 25 de ani");
- pentru tinerii NEET: actul de identitate și actul în baza căruia au fost încadrați în muncă, ambele în copie și certificate pentru conformitate de către angajator, precum și o declaraţie pe propria răspundere a persoanei tinere că la data încadrării în muncă la angajator nu avea loc de muncă, nu urmează o formă de învățământ și nu participă la activități de formare profesională.
E foarte important de reținut că pentru fiecare dintre șomerii de mai sus subvenția nu se va acorda dacă aceștia nu s-au înregistrat ca șomeri, înainte de a se angaja, la agențiile de muncă.
"Pentru verificarea și acordarea sumei lunare cuvenite potrivit art. 85 din lege (subvenția de 2.250 de lei - n.red.), angajatorii depun până la data de 25 inclusiv a lunii următoare lunii pentru care solicită această sumă, la agenția pentru ocuparea forței de muncă județeană, respectiv a municipiului București, un tabel nominal întocmit, al cărui model este prevăzut în anexa nr. 20 (la normele de aplicare - n.red.), însoțit de copia certificată de angajator pentru conformitate cu originalul a extraselor din pontaj și din statul de plată, precum și, după caz, o declarație pe propria răspundere dată prin reprezentantul legal al angajatorului, din care să rezulte că, în raport cu numărul de angajați, angajatorul și-a îndeplinit obligația, potrivit legii, de a angaja persoane cu handicap, respectiv că nu are, potrivit legii, obligația de a angaja persoane cu handicap", mai prevăd normele pentru angajarea șomerilor și tinerilor NEET.
Comentarii articol (7)