Despre recuperarea amenzilor plătite și anulate apoi în instanță ne povestește astăzi mai multe Ruxandra Vișoiu, avocat la R&R Partners.
Pentru recuperarea amenzilor plătite există două variante. Dacă aveți obligații restante (impozit neplătit, amenzi anterioare etc.), se va restitui doar suma rămasă după compensare. De exemplu, dacă aveți o sumă restantă de 200 de lei din amenzi de parcare, iar amenda anulată și plătită este de 500 de lei, veți putea primi înapoi doar 300 de lei.
Dar dacă suma restantă este de 200 de lei, iar amenda anulată și plătită este de 100 de lei, nu veți putea obține nimic, fiindcă se vor compensa cei 100 lei.
Dacă nu aveți sume anterioare restante, puteți face o cerere de restituire integrală fie la organul fiscal local, unde s-a înregistrat amenda, dacă este vorba despre o sumă virată la bugetul de stat (cum este amenda dată de poliția rutieră), sau o cerere la administrația locală (primăria), dacă este vorba despre o sumă virată la bugetul local (de exemplu: amenda dată de poliția locală).
Cererea ar trebui să fie însoțită de acte doveditoare: hotărârea judecătorească legalizată prin care s-a dispus anularea amenzii și restituirea sumei, procesul-verbal, chitanța care atestă plata amenzii etc.
Dacă autoritățile refuză rambursarea sumelor, plătitorul poate să recurgă la executarea silită a statului, în baza hotărârii judecătorești definitive prin care s-a anulat procesul-verbal de contravenție. Dreptul de executare se prescrie în cinci ani de la data rămânerii definitive a hotărârii de anulare, care curge de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a luat naștere acest drept.
Spre exemplu, dacă hotărârea judecătorească de anulare a procesului verbal a rămas definitivă în martie 2017, termenul de prescripție va curge de la data de 1 ianuarie 2018 și se va împlini la 1 ianuarie 2023, când se va stinge dreptul de a executa silit statul.
În toate cazurile, este foarte important ca prin cererea de chemare în judecată să solicitați atât anularea procesului-verbal de contravenție, cât și restituirea sumei plătite în baza acestuia. Dacă omiteți a doua parte, va trebui să intentați un nou proces special pentru recuperarea banilor, ceea ce presupune efort și cheltuieli suplimentare.
Pentru că numărul de executări silite este într-o continuă efervescență, avocatnet.ro a lansat GHIDUL EXECUTĂRILOR SILITE PENTRU PERSOANE FIZICE ȘI COMPANII, care să radiografieze legislația din domeniu și să explice pe larg aspectele esențiale ale procedurii de executare silită. Articolele din această serie sunt gândite astfel încât toți cei executați silit, fie că sunt companii sau persoane fizice, să își cunoască drepturile și obligațiile în fiecare dintre etapele procedurii, dar și să afle metode de protecție împotriva abuzurilor, căi de atac sau recomandări utile. Toate articolele din serie vor fi disponibile aici.
Comentarii articol (8)