În data de 3 septembrie 2018, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) va lansa sesiunea din acest an a submăsurii 4.1. din cadrul Programului Național pentru Dezvoltare Rurală (PNDR) destinată investițiilor în exploatații agricole.
Bugetul disponibil pentru finanțarea acestor investiții este de 303 milioane de euro, fiind stabilită o împărțire a acestor fonduri astfel:
- 53 de milioane de euro pentru sectorul vegetal zona non-montană;
- 26 de milioane de euro pentru sectorul vegetal zona montană;
- 111 de milioane de euro pentru sectorul zootehnic zona non-montană;
- 54 de milioane de euro pentru sectorul zootehnic zona montană;
- 59 de milioane de euro pentru ferma de familie și ferma mică.
Banii pot fi accesați de către fermierii debutanți, dar și de către cei cu activitate demarată de peste un an, fiind asigurată o decontare maximă de până la 90% din valoarea cheltuielilor eligibile propuse de către beneficiar și acceptate de către finanțator.
Suma maximă pe care un solicitant o poate include în cererea sa de finanțare este de două milioane de euro, iar principalele cheltuieli ce pot fi luate în calcul sunt următoarele:
Banii pot fi utilizați pentru realizarea unor construcții
Fondurile nerambursabile pot fi utilizate pentru realizarea unor construcții utile în cadrul fermei, ghidul solicitantului oferind următoarele exemple de investiții eligibile:
- construcţia sau extinderea unor clădiri din cadrul fermei;
- modernizarea și dotarea construcțiilor din cadrul fermei destinate activității productive;
- realizarea unor căi de acces în fermă;
- racordarea fermei la utilități şi a anexelor aferente activităţii productive desfăşurate.
În același timp, fermierii pot solicita și pot primi fonduri nerambursabile și pentru realizarea unor construcții ce vor fi utilizate în procesul de desfacere și comercializare a propriilor produse, în cazul în care proiectul propus spre finanțare vizează realizarea unui lanț alimentar integrat (de la producție la procesare și desfacere către clienții finali).
Achiziția de utilaje și echipamente este permisă
Prin intermediul acestor fonduri nerambursabile, fermierii își pot achiziționa utilaje și echipamente necesare desfășurării activității. Totodată, achiziția de utilaje, echipamente sau mijloace de transport specializate se poate realiza și prin intermediul unui contract de leasing, însă dreptul de proprietate trebuie să fie transferat beneficiarului până la data depunerii ultimei cereri de rambursare.
Cheltuielile de marketing sunt, de asemenea, decontate
Fermierii pot lua în calcul realizarea unor investiții necesare susținerii activităților de vânzare direct către consumatorii finali.
În acest sens, cheltuielile de marketing pot fi decontate, însă fără ca valoarea acestei investiții să depășească 30.000 de euro și doar în limita a 5% din valoarea eligibilă a proiectului. Dacă aceste condiții sunt îndeplinite, beneficiarul poate deconta:
- înființarea unui site – pentru promovarea și comercializarea propriilor produse;
- crearea conceptului de etichetă pentru produsele comercializate;
- crearea brandului produselor comercializate.
Consultanța este o cheltuială eligibilă
Pentru pregătirea și depunerea proiectului, fermierul poate încheia un contract de consultanță cu o firmă specializată, urmând ca aceste costuri să fie declarate eligibile în cazul în care proiectul depus va fi selectat pentru finanțare.
Costurile generale ale proiectului trebuie să se încadreze în maximum 10% din totalul cheltuielilor eligibile pentru proiectele care prevăd construcții - montaj și în limita a 5% pentru proiectele care prevăd investiții în achiziții simple.
Alte cheltuieli eligibile
Suplimentar față de exemplele prezentate mai sus, beneficiarii pot deconta prin intermediul proiectelor finanțate prin submăsura 4.1 din cadrul PNDR și alte tipuri de cheltuieli:
- taxa pe valoare adăugată (TVA) aferentă cheltuielilor eligibile, însă doar dacă beneficiarul este înregistrat ca neplătitor de TVA;
- cheltuieli determinate de conformarea cu standardele comunitare în cazul tinerilor fermieri;
- achiziționarea sau dezvoltarea de software și achiziționarea de brevete, licențe, drepturi de autor, mărci.
Un proiect poate cuprinde atât cheltuieli eligibile cât şi cheltuieli neeligibile.
Fondurile nerambursabile vor fi acordate doar pentru decontarea cheltuielilor eligibile, cheltuielile neeligibile urmând a fi suportate de beneficiarul proiectului. Cheltuielile neeligibile înscrise în proiectul selectat trebuie de asemenea finalizate pâna lă data depunerii ultimei cereri de plată.
Atenție! Acest program de finanțare nu este încă lansat. Solicitanții eligibili vor putea depune cereri de finanțare începând cu data de 3 septembrie 2018.