Populaţia României a scăzut cu peste 120.000 de persoane în 2017
Populaţia rezidentă în România a scăzut în 2017 cu 120.700 de persoane, ritm redus faţă de cel din anul precedent, din cauza declinului demografic şi a emigraţiei, arată datele publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).
La 1 ianuarie 2018, populaţia rezidentă în România număra 19,524 milioane persoane, arată statisticile oficiale. Anterior, la 1 ianuarie 2017, populaţia rezidentă era de 19,64 milioane persoane.
Declinul din 2017 este mai mic decât cel înregistrat în 2016, când populaţia rezidentă în România a scăzut cu 122.000 de persoane.
Cauza principală a acestei scăderi o reprezintă sporul natural negativ, numărul persoanelor decedate depăşind numărul născuţilor-vii cu 71.125 persoane.
De asemenea, soldul migraţiei internaţionale temporare de lungă durată a fost negativ (- 53 381 persoane).
Peste 1000 de copii vor învăţa într-o clădire pericol public, alţi 1500 nu vor fi în şcolile lor
Cu două săptămâni înainte de începerea anului scolar, aproape 1500 de elevi din Capitală vor merge la cursuri în alte şcoli decât cele la care sunt înscrişi. Motivul? Lucrările de reconstrucţie după ce la o şcoală a căzut tavanul, iar o alta a ars, au întârziat. În Timişoara, o situaţie şi mai gravă. Peste 1000 de copii vor învăţa într-o clădire pericol public.
Mai 2017. Tavanul de rigips al şcolii 141 din Capitală cedează şi se prăbuşeşte. Din fericire, niciun copil nu se afla în şcoală în acel moment. Trei luni mai târziu, autorităţile aveau şi soluţia.
Daniel Florea - primarul sectorului 5: „În jur de 10-15 noiembrie vom fi terminat cu procedurile şi vom putea să începem cu demolarea. Sper ca într-un interval de maximum un an şi jumătate să reconstruim o şcoală modernă”.
În urmă cu un an autorităţile din sectorul 5 al Capitalei spuneau că şcoala 141 va fi demolată. Motivul invocat: costurile pentru o reconstrucţie de la zero sunt mult mai mici decât cele pentru modernizarea clădirii deja existente. Până acum, însă, nu a fost dată jos nici măcar o cărămidă.
Aproape 700 de elevi vor învăţă, şi în acest an, la şcoala 127, unde au fost relocaţi imediat după incident. Părinţii sunt revoltaţi.
Importăm IT-iști. Companiile IT vor să aducă programatori din Vietnam
Din cauza lipsei de personal, companiile IT din România vor să aducă programatori din Vietnam, pe care să-i detaşeze pe perioade definite de timp.
Pentru a acoperi deficitul de salariaţi, România e în situaţia în care trebuie să importe specialişti din state asiatice, pe contracte de până la doi ani.
În prezent, în acest sector, în România, lucrează aproape 179.000 de salariaţi. E drept, de pe băncile facultăţilor de profil ies anual aproximativ 6-7.000 de absolvenţi, dar nevoia de pe piaţa muncii este dublă, spun specialiştii. Şi mulţi dintre cei care termină facultatea în România preferă apoi să plece în alte ţări. Industria IT de la noi din ţară oferă pachete salariale avantajoase pentru regiune, peste media naţională. Dar, chiar şi aşa, nu reuşeşte să-i ţină pe IT-işti în ţară.
Comentarii articol (0)