Orice subiect de drept, fie că e persoană fizică, fie că e persoană juridică, caută să vadă dacă trebuie să respecte sau nu o obligație dintr-un act normativ încercând să intre în pantofii celui care e titular al respectivei obligații. Firește, nimeni nu încearcă realmente să intre în pantofii subiectului obligat, ba, din contră, caută scăpări în definiția acelui subiect, astfel încât să constate că nu-i revine nicio obligație.
Pentru unii dintre dezvoltatorii imobiliari care construiesc blocuri de locuințe, efortul de a afla dacă se încadrează sau nu în definiția dezvoltatorului imobiliar oferită în viitoarea lege a asociațiilor de proprietari va fi minim.
Legea nr. 196/2018 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor, în vigoare din 28 septembrie, conține și obligații pentru dezvoltatori, dar pe care mulți dintre cei din piață le vor putea evita, tocmai pentru că nu se încadrează în definiția oferită în lege. Sublinierea a făcut-o, pentru redacția noastră, Andrei Talambă, avocat, care a criticat atât definiția dată de legiuitor ansamblului rezidențial (în raport cu definiția condominiului), cât și definirea dezvoltatorului.
Definițiile date de Legea nr. 196/2018 |
||
dezvoltator/ proprietar al unui ansamblu imobiliar: persoana juridică care efectuează toate operaţiunile imobiliare în vederea construirii, finalizării şi predării către beneficiari a unor locuinţe, precum şi coordonarea surselor de finanţare necesare realizării acestor operaţiuni |
ansamblu rezidențial: imobilul format din teren pe care sunt amplasate izolat, înşiruit sau cuplat locuinţe sau locuinţe şi construcţii cu altă destinaţie, în care există proprietăţi comune şi proprietăţi individuale |
condominiu: |
"Dat fiind că definițiile sunt în principiu de strictă interpretare, un simplu exercițiu de imaginație ne permite să găsim o multitudine de situații în care investitorii nu se vor încadra în noțiunea de «dezvoltator imobiliar» și, ca atare, vor putea evita obligațiile impuse de Legea nr. 196/2018", spune avocatul Andrei Talambă, care consideră că sunt necesare modificări ale acestei legi pentru ca definițiile să fie perfectate.
De exemplu, de obligații scapă dezvoltatorii imobiliari persoane fizice. Cum definiția din noua lege se referă numai la persoane juridice ca dezvoltatori/proprietari de ansambluri imobiliare, este evident că celor dintâi nu le vor reveni obligațiile din această lege. Dacă tot ne referim la aceștia, ar trebui să menționăm că au beneficiat, chiar la începutul acestui an, de o amnistie fiscală ce i-a vizat în mod exclusiv.
Avocatul a mai criticat și confuzia care se poate face între ansamblu rezidențial și condominiu: "Față de laxitatea de care a dat dovadă legiuitorul în definirea celor două noțiuni, consider ca fiind previzibile situațiile în care un dezvoltator imobiliar va fi cel puțin nelămurit cu privire la toate obligațiile ce-i revin conform Legii nr. 196/2018, în special cele care se referă în mod expres la condominii", spune acesta.