Începând de luni, fermierii din România vor putea solicita sprijin financiar nerambusabil pentru înființarea sau dezvoltarea unor exploatații agricole pe întreg teritoriul României.
Sunt eligibile atât fermele vegetale, cât și cele zootehnice sau fermele mixte, bugetul total disponibil aflat la dispoziția solicitanților fiind de 303 milioane de euro.
Cererile de finanțare se vor putea depune doar în format electronic începând din data de 3 septembrie 2018, prin intermediul platformei disponibile pe site-ul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).
După ce am prezentat etapele pe care un fermier trebuie să le parcurgă pentru a-și pregăti proiectul în vederea depunerii spre finanțare, astăzi vom scoate în evidență principalele idei de afaceri ce pot primi finanțare prin intermediul submăsurii 4.1 din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR):
Înființarea unui soloar sau seră de legume
Una dintre ideile de afaceri cu potențial de dezvoltare în România este înființarea unui spațiu protejat (seră sau solar) pentru cultura legumelor.
Fermierul poate decide dacă solarul sau sera va produce legume proaspete pentru consumul imediat sau dacă va produce semințe și material săditor pentru alți legumicultori.
Prin implementarea proiectului, beneficiarul își va putea achiziționa sera sau solarul și le va putea monta, însă și alte cheltuieli sunt eligibile:
- construcția unor spații pentru depozitarea legumelor;
- achiziția de utilaje necesare efectuării lucrărilor agricole în spațiul protejat (motocultor și utilaje aferente);
- achiziția de echipamente necesare procesării legumelor obținute.
De asemenea, beneficiarul investiției poate decide realizarea unei linii de procesare și desfacerea produselor prin intermediul unui magazin propriu.
Investiții într-o fermă vegetală
Indiferent dacă este vorba despre înființarea unei ferme vegetale sau dezvoltarea unei ferme cu activitate începută, solicitantul de fonduri nerambursabile poate propune în cadrul planului de afaceri a unor cheltuieli pentru:
- achiziția de utilaje agricole pentru înființarea, întreținerea și recoltarea culturilor (tractoare, utilaje agricole, combine agricole, etc);
- construcția unor spații pentru depozitarea cerealelor (silozuri).
Înființarea unei ferme de păsări
Prin intermediul fondurilor nerambursabile acordate, fermierul poate decide înființarea unei ferme de păsări crescute pentru carne sau ouă.
Soluția cea mai ușor de implementat ar consta în desfacerea întregii producții către procesatorii alimentari (abatoare, supermarket-uri, distribuitori din industria alimentară), însă profitul va fi mai mic decât în cazul în care antreprenorul decide crearea propriei rețele de distribuție.
O parte a cheltuielilor de marketing necesare demarării acestei afaceri sunt eligibile și se decontează proporțional cu procentul ajutorului financiar nerambursabil stabilit pentru întregul proiect (de până la 90% din valoarea eligibilă a proiectului):
- înființarea unui site pentru promovarea și comercializarea propriilor produse;
- crearea conceptului de etichetă pentru produsele comercializate;
- crearea brandului propriu;
Înființarea unei ferme mixte
Fermierul poate înființa (sau poate exploata) o exploatație agricolă mixtă în care îmbină activitățile de creștere a animalelor cu activitatea de cultivare a cerealelor. Prin urmare, o astfel de fermă își obține din recolta proprie cea mai mare parte (dacă nu chiar în întregime) necesarul de hrană pentru animalele crescute.
Astfel, un plan de afaceri poate conține cheltuieli pentru măcinarea cerealelor, amestecul lor și obținerea unor furaje în cadrul fermei pentru animalele deținute.
Atenție! Acest program de finanțare nu este încă lansat. Solicitanții eligibili vor putea depune cereri de finanțare începând cu data de 3 septembrie 2018.