Începând de la finele lunii martie 2018, veniturile din drepturi de autor nu mai sunt încadrate, în Codul fiscal, la venituri din activități independente, modificarea fiind operată la acel moment prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 18/2018. Prin actul din urmă, Executivul a introdus mecanismul declarației unice pentru persoanele fizice.
Însă scoaterea veniturilor din drepturi de autor din sfera veniturilor independente a avut consecințe nedorite pentru persoanele fizice care voiau să beneficieze de concediul pentru creșterea copilului. Mai precis, veniturile din drepturi de autor n-au mai fost luate în calcul la stagiul necesar obținerii acestui tip de concediu, așa cum a semnalat parlamentarul Iulian Bulai.
Problema a existat numai în perioada 23 martie - 16 septembrie 2018, deoarece azi a apărut în Monitorul Oficial Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 81/2018 pentru modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor. Acest act normativ, care se aplică deja, a rezolvat problema, astfel că veniturile din drepturi de autor sunt luate din nou în calcul, începând de azi, la intrarea în concediul de creștere.
„Persoanele îndreptățite care au solicitat acordarea indemnizației lunare (...), al cărei cuantum a fost stabilit fără a fi luate în calcul veniturile din drepturi de proprietate intelectuală realizate începând cu data de 23 martie 2018, pot depune direct la agențiile pentru plăți și inspecție socială județene, respectiv a municipiului București documentele doveditoare privind realizarea acestor venituri, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență (adică până pe 16 noiembrie 2018 - n. red.)”, este explicat în noua ordonanță.
Concret, agențiile teritoriale vor stabili noul cuantum al indemnizației lunare în 60 de zile de la depunerea acestor documente justificative. În orice caz, cei care au primit mai puțini bani în perioada martie - septembrie își vor primi diferențele până la finele anului 2018.
Conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 111/2010, în forma valabilă până ieri, persoanele care voiau să ceară intrarea în concediul de creștere aveau nevoie, în ultimii doi ani anteriori datei nașterii copilului, de cel puțin 12 luni în care au obținut venituri din salarii, venituri din activități independente sau venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură.
Înainte de apariția OUG nr. 18/2018, veniturile din drepturi de autor (incluse la veniturile din proprietate intelectuală) erau considerate venituri independente, însă acest lucru nu mai este valabil de la finele lunii martie 2018. Acum, noua OUG a Executivului a introdus pe listă, în mod expres, și veniturile din proprietate intelectuală.
Așadar, începând de la finele lunii martie 2018, pentru stagiul de cotizare pentru obținerea concediului de creștere s-au luat în considerare veniturile salariale, veniturile din activități de producție, comerț, prestări de servicii, veniturile din profesii liberale și veniturile din activități agricole, silvicultură și piscicultură. De azi, sunt luate din nou în calcul și veniturile din drepturi de autor.
Concediul de creștere, în timpul căruia românii primesc o indemnizație lunară, poate dura până la momentul la care copilul împlinește doi ani (sau trei ani, în cazul copilului cu handicap). Informații mai multe despre concediul de creștere pot fi găsite aici.
Comentarii articol (5)