avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 443 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Drepturi de autor - Indemnizatia pentru crestere a ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Drepturi de autor - Indemnizatia pentru crestere a copiilor

Buna ziua,

Am facut ieri o vizita la DGSAPC pentru a ma interesa din timp despre hartiile necesare pentru a-mi inregistra niste venituri din strainatate in vederea indemnizatiei pentru cresterea a copiilor, dar am aflat in schimb, cu stupoare, ca veniturile din drepturi de autor nu mai sunt luate in calcul de la OUG 18 incoace pentru ca nu mai fac parte din veniturile din activitati independente. Cum e posibil asa ceva? Nu este o discriminare? Sunt totusi venituri pentru care se platesc impozite. Exista temei pentru o actiune in instanta?
Cel mai recent răspuns: Florin19775898 , utilizator 17:34, 8 Noiembrie 2018
Nu toate veniturile supuse impozitului pe venit sunt luate in calcul la stabilirea indemnizatiei pentru CCC.
In speta, nu cred ca este vorba despre o discriminare.

OUG 111/2010
art.3
3(1) În sensul prezentei ordonanțe de urgență, veniturile din salarii și asimilate salariilor, din activități independente și din activități agricole, silvicultură și piscicultură prevăzute la art. 2 alin. (1) sunt cele definite la art. 67, art. 76 alin. (1) și (2) și art. 103 din Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare, și reprezintă valoarea obținută după aplicarea cotei de impozitare asupra venitului impozabil stabilit conform legii, corespunzător fiecărei categorii de venit.
.......

Codul fiscal
art. 70 - Definirea veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală
Veniturile din valorificarea sub orice formă a drepturilor de proprietate intelectuală provin din drepturi de autor și drepturi conexe dreptului de autor, inclusiv din crearea unor lucrări de artă monumentală, brevete de invenție, desene și modele, mărci și indicații geografice, topografii pentru produse semiconductoare și altele asemenea.

Asadar, veniturile din drepturi de proprietate intelectuală nu se mai iau in considerare la stabilirea cuantumul indemnizatiei pentru CCC.
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Iulie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic
Multumesc pentru raspuns. Din OUG-uri rezulta concluzia dv., dar totusi cum nu e asta discriminare, din moment ce unele venituri sunt acceptate, iar altele, nu? Nu asta inseamna discriminare, pana la urma? Si pe drepturi de autor platesc impozit, CAS si CASS, ca si pentru veniturile din salarii. De ce sa nu beneficiez de aceleasi drepturi? Nu mi se pare deloc in regula.

Si as mai avea o intrebare. Veniturile din drepturi de autor de dinainte de aprobarea OUG 18/2018, adica de dinainte de 26 martie 2018, se mai iau oare in calcul?
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Iulie 2018
Florin19775898, utilizator
In mod normal, veniturile din drepturi de autor de dinainte de intrarea in vigoare a OUG 18/2018, ar trebui sa se ia in calcul,avand in vedere ca legea civila nu are efect retroactiv.
Bun, atunci daca incepand cu 1 august imi voi inchide cartea de munca si toate colaborarile, ar trebui sa mi se calculeze indemnizatia in felul urmator: venituri din drepturi de autor august 2017 - 26 martie 2018, plus cartea de munca august 2017 - iulie 2018, indiferent de data de nastere a copilului. Corect? Acestea ar fi ultimele 12 luni in care am avut venituri. Va multumesc din nou pentru raspuns .
Este corect rationamentul dvs.

Alte discuții în legătură

Declaratia unica pfa si pf cu venituri din drepturi de autor Bogozaur Bogozaur Buna ziua, Am cautat pe forum si nu am gasit un raspuns. Daca nu am cautat suficient de bine si s-a mai raspuns la o situatie similara imi cer scuze. Am ... (vezi toată discuția)
Calcul indemnizatie crestere copil din venituri de drepturi de autor alexandru_ptc alexandru_ptc Buna ziua. Sotia mea lucreaza pt o companie cu un contract individual de munca nedeterminat. Mediul de activitate Media. In urma cu cateva luni a negociat un ... (vezi toată discuția)
Se calculeaza și sumele provenite din drepturi de autor la indemnizația de creștere copil? MariaKiky MariaKiky Bună ziua, În viitorul apropiat mi se va încheia concediul de creștere copil. Între timp, am rămas însărcinată, perioada de la încheierea ... (vezi toată discuția)