PFA-urile aflate în CCC vor putea să realizeze venituri nelimitate și să continue să primească de la stat indemnizația de creștere a copilului, conform unei Propuneri legislative pentru modificarea şi completarea art.16 alin.(3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor. Însă pentru ca această prevedere să intre în vigoare, proiectul trebuie adoptat de Parlament, promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial.
Potrivit acestui amendament, plata indemnizației pentru creșterea copilului nu se va suspenda în cazul în care persoana îndreptățită „realizează venituri din activități independente, din drepturi de proprietate intelectuală și din activități agricole, silvicultură și piscicultură (...), indiferent de nivelul acestora”.
Astfel, persoanele fizice autorizate care vor avea dreptul la CCC și, implicit, la indemnizația de creștere a copilului vor putea să își continue activitatea economică și să realizeze venituri nelimitate fără să piardă indemnizația.
Nu vorbim însă doar de venituri din activități independente, ci și din proprietate intelectuală, activități agricole, silvicultură și piscicultură.
În prezent, cel care primește acești bani de la stat nu are dreptul să mai aibă și alte venituri (cu anumite excepții), altfel îi pierde. Obținerea de venituri neimpozabile, prin desfășurarea efectivă a unei activități este limitată la cel mult 6.250 de lei pe an (de cinci ori indemnizația minimă, adică). Cei care obțin peste limita aceasta venituri riscă să piardă dreptul la indemnizație și chiar să dea ceva bani înapoi la stat.
Prin acest proiect legislativ se va adăuga astfel încă o excepție în rândul celor cărora nu li se suspendă plata indemnizației în cazul în care obțin și alte venituri. În motivarea acestei propuneri legislative găsim considerente precum: aducerea de mai multe venituri la bugetul statului (din taxele datorate de cei care obțin acele venituri), faptul că pentru obținerea unor astfel de venituri nu e nevoie să separăm mama de copil ș.a.
În acest context, reamintim că dreptul la concediul și indemnizația de creștere se dobândește în urma unei perioade de cotizare. Astfel, potrivit OUG nr. 111/2010, persoanele care, în ultimii doi ani anteriori datei nașterii copilului, au realizat timp de cel puțin 12 luni venituri din salarii și asimilate salariilor, venituri din activități independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, supuse impozitului pe venit au dreptul la acest concediu și la indemnizația aferentă.
Atenție! Prevederile proiectului de lege nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie să fie adoptat de Parlament, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (1)