Regulile cercetării accidentelor de muncă sunt incluse în Legea securității și sănătății în muncă nr. 319/2006. Conform acestui act normativ, cercetarea este obligatorie, dar entitatea care se ocupă de investigații diferă în funcție de urmările accidentului.
Angajatorul se ocupă de cercetare numai atunci când e vorba de accidente de muncă în urma cărora se ajunge la incapacitate temporară de muncă. În rest, cercetarea evenimentelor este făcută de:
- inspectoratele teritoriale de muncă: în cazul evenimentelor care au produs invaliditate evidentă sau confirmată, deces, accidente colective, incidente periculoase, în cazul evenimentelor care au produs incapacitate temporară de muncă lucrătorilor la angajatorii persoane fizice, precum și în situațiile cu persoane date dispărute;
- Inspecția Muncii: în cazul accidentelor colective, generate de unele evenimente deosebite, precum avariile sau exploziile;
- autoritățile teritoriale de sănătate publică: în cazul suspiciunilor de boală profesională și a bolilor legate de profesiune.
În normele Legii SSM scrie că scopul cercetării este de a stabili în ce împrejurări și din ce cauze s-a produs un accident de muncă. Totodată, se identifică prevederile legale încălcate, cine este răspunzător și ce măsuri trebuie luate pentru a fi evitate pe viitor evenimente asemănătoare.
Cercetarea trebuie demarată imediat după informarea autorităților, prin emiterea unei decizii scrise de numire a comisiei de cercetare a evenimentului. Comisia trebuie să fie formată din minimum trei persoane, dintre care una trebuie să fie responsabilul cu SSM, reprezentantul serviciului intern de SSM sau reprezentantul serviciului extern de SSM.
Rezultatul unei cercetări trebuie consemnat, conform Legii SSM, într-un proces-verbal. Apoi, înregistrarea accidentelor de muncă în registrele speciale se face în baza acestui proces-verbal.
Accidentul de muncă este o vătămare violentă a corpului sau o intoxicație acută profesională, conform Legii SSM, care are loc ori în timpul muncii, ori în indeplinirea sarcinilor de serviciu. Accidentul de muncă poate avea drept consecințe incapacitatea temporară de muncă, invaliditatea sau moartea.
„Intoxicația acută profesională se declară, se cercetează și se înregistrează atât ca boală profesională, cât și ca accident de muncă”, este precizat în Legea SSM.
Notă: Acest articol face parte dintr-o campanie informativă dedicată informării angajatorilor despre obligațiile pe care le au în domeniul SSM. Toate articolele din serie pot fi citite aici.
Comentarii articol (1)