Constituția prevede că revizuirea sa poate fi inițiată, sub forma unui proiect de lege, de cel puțin 500.000 de cetățeni cu drept de vot. Documentul trebuie aprobat de Senat și de Camera Deputaților și abia apoi se ajunge la referendumul național pentru revizuirea Constituției. Dacă este valabil, rezultatele unui referendum național duc la revizuirea Constituției prin legea adoptată de Parlament.
„Proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptată de Camera Deputaților și de Senat, cu o majoritate de cel puțin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere. (...) Revizuirea este definitivă după aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire”, este precizat în Constituție.
Conform Legii nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului, un referendum de revizuire a constituției se organizează în ultima duminică a perioadei de 30 de zile de la adoptare. În cazul nostru, referendumul pentru modificarea definiției familiei va fi pe 7 octombrie 2018.
„Cetățenii care participă la referendum au dreptul să se pronunțe prin «DA» sau «NU» la următoarea întrebare înscrisă pe buletinul de vot: «Sunteți de acord cu legea de revizuire a Constituției României în forma aprobată de Parlament»”, este detaliat în lege.
Un referendum național este valabil dacă la acesta participă cel puțin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente. Totodată, acesta este validat doar dacă opțiunile valabil exprimate reprezintă minimum 25% din votanții înscriși pe listele permanente.
Informațiile publicate de Autoritatea Electorală Permanentă la finele lunii iulie 2018 arată că România are 18,9 milioane de cetățeni cu drept de vot, dintre care 18,2 milioane sunt cei cu domiciliul sau reședința în țară.
Votul începe la ora 07:00 și se încheie la ora 23:00, iar cei care nu se află în localitatea de domiciliu pot să voteze în oricare altă localitate, fiind înscriși pe listele suplimentare. Referitor la participarea la vot, aceasta este posibilă pentru toți românii care au împlinit 18 ani până în ziua referendumului.
Rezultatele referendumului, care sunt obligatorii, sunt confirmate de Curtea Constituțională a României, mai scrie în Legea referendumului. Iar legea de revizuire a Constituției se aplică de la momentul publicării sale în Monitorul Oficial.
Inițiativa legislativă trecută de Parlament vizează numai modificarea definiției constituționale a familiei. Concret, se vrea precizarea explicită a faptului că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, nu între soți, așa cum este acum.
Informații suplimentare despre cum poate ajunge în Parlament o inițiativă legislativă de revizuire a Constituției sunt în articol de aici.
Concluzie: Așadar, o inițiativă cetățenească de revizuire a Constituției poate ajunge să fie supusă unui referendum național doar dacă este adoptată de ambele Camere ale Parlamentului. Apoi, dacă rezultatul referendumului este valabil, inițiativa legislativă este publicată în Monitorul Oficial și modifică prevederile Constituției.
Comentarii articol (13)