Misiune imposibilă. Falsificarea noilor bancnote de 100 și 200 de euro
Noile bancnote de 100 şi de 200 de euro vor intra în circulaţie din 28 mai 2019, a anunţat luni Banca Centrală Europeană (BCE).
Noile bancnote vor fi prezentate pentru prima dată publicului în cursul zilei de luni, la sediul central al BCE din Frankfurt.
Conform instituţiei financiare, noile bancnote vor fi mai dificil de falsificat. În jurul cifrelor care le indică valoarea va exista o hologramă „satelit”, respectiv o mișcare a simbolurilor monedei euro „€” care vor deveni lizibile în lumină directă. Nu este însă singurul element suplimentar de siguranță. Scrisul cifrelor în culoarea smaraldului va fi, deasemenea, îmbunătățit.
Inflația din România, mai mult decât dublul celei din UE
România a avut în august, pentru a şaptea lună consecutiv, cea mai mare rată anuală a inflaţiei dintre statele membre ale Uniunii Europene, cu un avans al preţurilor de consum de 4,7%, după o rată anuală a inflaţiei de 4,3% înregistrată în iulie, arată datele publicate luni de Oficiul European de Statistică (Eurostat).
Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană (UE) a scăzut în august până la 2,1%, de la 2,2% în iulie, în timp ce în zona euro inflaţia a scăzut până la 2% de la 2,1% luna precedentă. În rândul statelor membre UE, cele mai mari rate anuale ale inflaţiei au fost înregistrate în România (4,7%), Bulgaria (3,7%), Estonia (3,5%) şi Ungaria (3,4%).
Prețul energiei electrice, o oală sub presiune. MWh, peste 100 de euro
Preţul mediu al energiei electrice pe piaţa spot a bursei OPCOM a fost de 242 de lei pe MWh în luna august a acestui an, mai mare cu 33% faţă de iulie, iar trendul a continuat să fie crescător şi în prima parte a lunii septembrie, potrivit datelor disponibile pe site-ul operatorului bursier.
Comparativ cu luna august 2017, preţul pe piaţa spot (sau Piaţa pentru Ziua Următoare - PZU) a fost în scădere cu 6%, potrivit Agerpres.ro.
Pentru intervalul orar de vârf (9:00 - 20:00), preţul mediu a fost de 270 de lei pe MWh, de asemenea mai mare cu 33% faţă de luna precedentă, iar preţul mediu în celelalte intervale orare a fost de 215 lei pe MWh, în creştere cu 34%.
Comentarii articol (0)