Administratorii/lichidatorii judiciari sunt acum obligați să promoveze în instanță acțiunea prin care să fie trași la răspundere patrimonială responsabilii de starea de insolvență a debitorului, în contextul în care până acum nu aveau o atare obligație. În plus de asta, perioada în care se poate promova această acțiune e mai lungă. Modificările sunt aduse de Ordonanța de urgență nr. 88/2018, act care a modificat Legea insolvenței marțea aceasta.
"Administratorul judiciar ori, după caz, lichidatorul judiciar, ori de câte ori identifică persoanele culpabile de starea de insolvență a debitorului, va promova acțiunea în antrenarea răspunderii patrimoniale. Dacă administratorul judiciar, ori, după caz, lichidatorul judiciar nu a indicat persoanele culpabile de starea de insolvență a debitorului aceasta poate fi introdusă de președintele comitetului creditorilor în urma hotărârii adunării creditorilor ori, dacă nu s-a constituit comitetul creditorilor, de un creditor desemnat de adunarea creditorilor. De asemenea, poate introduce această acțiune, în aceleași condiții, creditorul care deține mai mult de 30% din valoarea creanțelor înscrise la masa credală", scrie în actul normativ.
Pe lângă obligația administratorului sau lichidatorului să introducă acțiunea, dacă se cunoaște vinovatul, Guvernul a scăzut de la 50% la 30% din totalul creanțelor înscrise la masa credală valoarea creanțelor creditorului care ar avea dreptul să introducă o astfel de acțiune.
Mai departe, în ipoteza în care a fost respinsă acțiunea, iar administratorul/lichidatorul nu va formula apel împotriva acesteia, orice creditor interesat poate face apel, atâta timp cât deține mai mult de 30% din valoarea creanțelor înscrise la masa credală.
Guvernul a mai modificat și termenul de prescripție atașat acestor acțiuni în răspundere patrimonială. Termenul, tot de trei ani, nu va mai începe să curgă, cel mai târziu, în doi ani de la data pronunțării hotărârii judecătorești de deschidere a procedurii de insolvență.
Considerat de inițiatori dezavantajos pentru interesele creditorilor, potrivit notei de fundamentare, acest termen de doi ani a va fi eliminat din lege și termenul de prescripție de trei ani va începe să curgă de la momentul când se cunoaște sau ar fi trebuit cunoscută persoana vinovată, dar nu mai târziu de data publicării raportului privind cauzele insolvenței întocmit de administrator sau de la data publicării raportului lichidatorului în Buletinul procedurilor de insolvență.
Comentarii articol (0)