avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 642 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Raspundere patrimoniala pentru Consiliu de ...
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Raspundere patrimoniala pentru Consiliu de Administratie

In septembrie 2005 SC, solicita incetare activitate in conditiile L31/1990
( societatea ramanand fara patrimoniu, acesta fiind vandut la licitatie de un creditor), dar judecatorul sindic, decide intrarea sub influenta legii 85/2006.
Februarie 2006 apare raportul lichidatorului judiciar care nu descopera persoane care sa se faca vinovate de intrarea in insolventa a SC. Actiunea se deruleaza si..in martie 2012 creditorul care a vandut patrimoniul ( in pierdere !), solicita atragerea raspunderii patrimoniale in cond. L85/2006, art. 138, alin 1( a, b, c..).
Intrebare: care este calea de aparare?; este prescrisa solicitarea (au trecut 3 ani de la raport!)?
Cel mai recent răspuns: Ciobanu Vasile , Mediator 12:06, 19 Aprilie 2012

Intrebare: care este calea de aparare?; este prescrisa solicitarea (au trecut 3 ani de la raport!)?

dpdv nu este prescrisa
Creditorul nu a cunoscut persoanele culpabile din raportul lichidatorului deoarece acesta nu le-a mentionat
Creditorul a identificat persoanele culpabile in termenul de 2 ani de la deschiderea procedurii
Art. 139. - Acţiunea prevăzută la art. 138 se prescrie în termen de 3 ani. Prescripţia începe să curgă de la data la care a fost cunoscută sau trebuia cunoscută persoana care a cauzat apariţia stării de insolvenţă, dar nu mai târziu de 2 ani de la data pronunţării deschiderii procedurii
Cale de aparare :
Are creditorul calitate procesuala activa ? in temeiul art 138
(3) Dacă administratorul judiciar ori, după caz, lichidatorul nu a indicat persoanele culpabile de starea de insolvenţă a debitorului şi/sau a hotărât că nu este cazul să introducă acţiunea prevăzută la alin. (1), aceasta poate fi introdusă de preşedintele comitetului creditorilor în urma hotărârii adunării creditorilor ori, dacă nu s-a constituit comitetul creditorilor, de un creditor desemnat de adunarea creditorilor. De asemenea, poate introduce această acţiune, în aceleaşi condiţii, creditorul care deţine mai mult de 50% din valoarea creanţelor înscrise la masa credală
De acord. Com. creditorilor a solicitat aplicarea prevederilor art.138, alin 3 din L. 85/2006.
Dar, de ce a solicitat acest lucru dupa 6 ani?? Consider ca trebuia sa actioneze imediat ce Raportul a fost prezentat in instanta si aprobat.
De asemneni, consider ca este discutabila si calitatea procesuala a creditorului.
In acest caz, consider ca doar lichidatorul are calitate procesuala activa.
Sau...ma insel???:help:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calitate procesuala comitet creditori art.138 lg 85/2006 andrei69 andrei69 Art138 (1) In cazul in care in raportul intocmit in conformitate cu dispozitiile art. 59 alin. (1) sunt identificate persoane carora le-ar fi imputabila ... (vezi toată discuția)
Cesiune neinregistrata la registru comertului popescu123 popescu123 Buna Ziua, In urma cu 6 ani am facut un act de cesiune parti sociale la un SRL catre asociatul meu de atunci, actul fiind inregistrat la un notar, nu si la ... (vezi toată discuția)
Raspundere asociat unic aleius aleius Am auzit \"voci\" precum ca la un SRL cu datorii in cazul unui faliment sau executare silita asociatul unic (care este si administrator) raspunde cu bunurile ... (vezi toată discuția)