Condițiile în care s-ar fi putut anula punctele de penalizare primite de șoferii care încalcă legislația rutieră se regăseau în Proiectul de lege pentru completarea art.96 din Ordonanţa de urgenţă nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, ce a fost respins marți la deputați, după ce, în 2019, a fost adoptat de către senatori. Astfel, parcursul legislativ al proiectului s-a încheiat aici.
Potrivit propunerii legislative, șoferii care, în afară de sancțiunea principală, respectiv amendă, primesc și două puncte de penalizare ar fi putut cere anularea punctelor primite, dar cu o condiție. Concret, ei ar fi trebuit să vizioneze un film educativ realizat de Poliția Română, care tratează efectele nerespectării regulilor în trafic.
După cum prevedea proiectul de act normativ, vizionarea “acestor filme educative din domeniul siguranței rutiere se va face în structurile și la partenerii aprobați de Poliția Română, cu drept de eliberare a Dovezii de participare la vizionare”.
Așadar, șoferii ar fi trebuit să prezinte, pentru a putea scăpa de cele două puncte de penalizare primite, un document care să ateste faptul că au văzut filmul educativ, eliberat fie de Poliția Română, fie de partenerii autorizați ai acesteia. Totuși, potrivit textului documentului, un șofer putea solicita anularea a două puncte doar o singură dată în decurs de șase luni.
Legislația rutieră în vigoare stabilește că două puncte de penalizare se aplică șoferilor care folosesc luminile de drum (faza lungă) la întâlnirea cu o mașină care circulă din sens opus sau când circulă în spatele unei mașini, șoferilor care folosesc telefonul în timp ce conduc mașina, șoferilor care nu poartă centura, șoferilor care depășesc viteza maximă cu 10-20 km/h, șoferilor care circulă pe un drum cu accesul interzis, șoferilor care nu respectă regulile la întoarcerea, mersul înapoi, schimbarea benzii sau oprirea mașinii și celor care nu respectă regulile privind utilizarea fazei scurte pe timpul zilei.
Inițiatorul proiectului respins acum în Parlament considera că, de cele mai multe ori, comportamentul nostru în trafic atrage consecințe pe care nu le puteam anticipa, acesta fiind și motivul pentru care educația rutieră ar trebui să se facă temeinic și în permanență.
Acesta este “motivul pentru care am propus modificarea unor prevederi ale Codului rutier în ceea ce privește posibilitatea pe care o pot avea șoferii – de a li se anula 2 puncte de penalizare în urma vizionării unor materiale educative despre urmările grave ale neatenției în trafic sau ale unui comportament neadecvat la volan. Este o practică întâlnită și în alte state, cu rezultate îmbucurătoare în ceea ce privește corectarea voluntară a unor acțiuni greșite la volan”, mai preciza inițiatorul.
Atenţie! Prevederile proiectului legislativ NU se vor aplica. Odată cu respingerea la Camera Deputaților, acesta și-a încetat parcursul legislativ.
Comentarii articol (0)