Constatarea amiabilă reprezintă o alternativă la deplasarea la secția de poliție din zona în care a avut loc accidentul, implicând mai puțin timp pierdut și mai puțină birocrație. După completarea formularului de constatare amiabilă, păgubitul se poate adresa direct asigurătorului pentru deschiderea dosarului de daună și eliberarea unui document de reparație a mașinii, fără să mai fie nevoie de un proces-verbal de constatare emis de poliție.
Totuși, constatarea amiabilă nu se poate folosi în cazul tuturor accidentelor rutiere, ci, după cum stabilește Norma Autorității de Supraveghere Financiară nr. 39/2016 privind asigurările auto din România, doar în cazul accidentelor care îndeplinesc anumite condiții.
Astfel, potrivit actului normativ, constatarea amiabilă se poate folosi doar în cazul accidentelor ușoare, respectiv în cazul celor în care au fost implicate doar două mașini și din care au rezultat doar prejudicii materiale. Procedura înțelegerii amiabile nu se poate utiliza în cazul în care este îndeplinită doar una dintre cele două condiții de mai sus, ci doar atunci când aceste două condiții sunt îndeplinite simultan.
Așadar, constatarea amiabilă nu poate fi folosită în cazul accidentelor în care sunt implicate mai mult de două mașini sau din care rezultă rănirea a cel puțin unei persoane. În astfel de cazuri, șoferii implicați în accident trebuie să se prezinte, pentru a obține actele necesare reparării mașinii, “la unitatea de poliție competentă pe raza căreia s-a produs accidentul în termen de cel mult 24 de ore de la producerea evenimentului”.
Formularul de constatare amiabilă poate fi folosit indiferent de locul în care s-a produs accidentul. Mai exact, formularul se poate folosi în cazul accidentelor ce au avut loc pe drumuri publice, pe drumuri care nu sunt deschise circulației publice, în incinte și în orice alte locuri.
Constatarea amiabilă este valabilă și poate fi folosită în relația cu firmele de asigurare doar dacă este completată și semnată de către cei doi șoferi implicați în accident. Completarea și semnarea formularului nu reprezintă o recunoaștere a vinovăției unui șofer, ci reprezintă doar descrierea unor acțiuni și elemente care vor contribui la soluționarea dosarului de daună.
Constatarea amiablă conține două pagini autocopiative, câte una pentru fiecare șofer implicat în accident, ambele având aceeași valoare juridică.
Pentru că formularul este autocopiativ, șoferii nu trebuie să completeze cele două pagini, ci doar pe prima, care va trebui să conțină informații legate de data și locul producerii accidentului, datele de identificare ale conducătorilor auto implicați în accident, ale proprietarilor vehiculelor, datele vehiculelor și ale propriilor societăți de asigurare RCA, dar și informații privind circumstanțele producerii accidentului.
Conform Normei ASF nr. 39/2016, asigurătorii "tipăresc şi distribuie asiguraţilor formularul «Constatare amiabilă de accident»". Așadar, pentru a obține un astfel de formular, șoferii trebuie să se adreseze asigurătorului la care a încheiat polița RCA.
EDUCAȚIE RUTIERĂ
Pastile informative explicative despre reguli de circulație, amenzi și obligații legale pentru șoferi, pietoni, bicicliști.
Comentarii articol (0)