În 2021, aproximativ 70% dintre românii implicați în accidente rutiere ușoare au încheiat constatări amiabile, alegând această cale în locul deplasării la secția de poliție pentru constatare, arată un studiu realizat recent. Iată care sunt situațiile în care șoferii pot încheia o constatare amiabilă de accident, metodă ce îi scutește de intervenția poliției și de sancțiuni suplimentare.
Atunci când sunt implicați într-un accident, șoferii au, de principiu,
două variante la dispoziție pentru a obține documentul ce le permite ulterior repararea mașinii: mersul la poliție sau încheierea unei constatări amiabile, prin completarea unui formular.
Astfel, constatarea amiabilă este o alternativă aleasă de conducătorii auto care nu doresc să se deplaseze la secția de poliție din zona în care a avut loc accidentul.
În urma completării formularului de constatare amiabilă (modelul se regăsește la finalul materialului), șoferul păgubit se poate adresa direct asigurătorului pentru deschiderea dosarului de daună și eliberarea unui document de reparație a mașinii, fără să mai fie nevoie de un proces-verbal de constatare emis de poliție.
Constatarea amiablă conține două pagini autocopiative, câte una pentru fiecare șofer implicat în accident, ambele având aceeași valoare juridică.
Conform
Normei Autorității de Supraveghere Financiară nr. 39/2016 privind asigurările auto din România, pentru a obține formularul de constare amiabilă, șoferii trebuie să se adreseze asigurătorului la care a încheiat polița RCA. Actul normativ stabilește și care sunt situațiile în care constatarea amiabilă poate fi încheiată.
Așadar, constatarea amiabilă se poate face
numai în situația în care au fost implicate
doar două vehicule asigurate, din care au rezultat
numai prejudicii materiale, nu și victime, iar formularul poate fi utilizat indiferent de locul producerii accidentului, adică dacă acesta s-a produs pe drumuri publice, pe drumuri închise circulației publice sau în alte locuri.
Altfel, constatarea amiabilă
nu poate fi încheiată dacă condițiile de mai sus nu sunt îndeplinite, respectiv dacă în accident sunt implicate mai mult de două mașini sau dacă în urma impactului au rezultat victime.
Constatarea amiabilă de accident poate fi utilizată în relaţia cu asigurătorii, fără a mai fi necesară întocmirea documentelor de constatare de către poliţia rutieră, numai în situația în care
formularul este completat şi semnat de către ambii conducători de vehicule implicaţi în accident, se arată în actul normativ.
Potrivit Codului rutier, conducătorii autoturismelor implicați într-un accident de circulație în urma căruia au rezultat numai avarierea vehiculelor și/sau alte pagube materiale și care nu vor să încheie o constatare amiabilă trebuie să se prezinte la unitatea de poliție competentă pe raza căreia s-a produs accidentul
în termen de cel mult 24 de ore de la producerea evenimentului.
Comentarii articol (0)