O asigurare facultativă pentru locuință poate acoperi numeroase alte riscuri pentru imobil și bunurile dinăuntru, după caz, față de cele trei riscuri acoperite de una obligatorie (cutremurele, inundațiile și alunecările de teren).
Printre riscurile ce pot fi acoperite se numără incendiile, exploziile, inundațiile produse de la apa de conductă, de exemplu. Pentru pagubele de la bloc, produse din vina altcuiva sau în contextul unor defecțiuni la instalațiile comune, să zicem, o astfel de asigurare se dovedește foarte utilă, ne explica Mihaela Molnar, consultant de asigurări. "Oricare ar fi paguba, asigurarea acoperă în măsură destul de mare atât reparațiile necesare legate de clădire, cât și pagubele suferite de bunuri", spunea consultantul.
În mare, iese mai câștigat cel care are o astfel de asigurare, când e vorba de acoperirea daunelor, decât cel care nu are una. În acest context, mai e o nelămurire pe care am ținut să o prezentăm în legătură cu aceste asigurări facultative: ce relevanță are că în apartament asigurat nu stă proprietarul, ci un chiriaș? Ar fi vreo problemă, la momentul despăgubirii, că locuia altcineva în imobil?
Consultantul de asigurări ne-a spus că nu. "Pentru societatea de asigurare e mai bine să fie cineva în locuință care stă acolo, indiferent de calitate, pentru că se consideră că se poate minimiza pagubă. O pagubă poate fi mai mare într-o locuință nelocuită, pentu că nu e nimeni care să o gestioneze în timp util. Până la urmă însă proprietarul va cere despăgubirea, dacă nu este stipulat în contract altcineva care are interes asigurabil. Adică și chiriașul o poate face, dacă a încheiat o asigurare pentru acel bun sau clădire", potrivit Mihaelei Molnar.
Asigurarea se face, până la urmă, în legătură cu un lucru: imobilul sau bunuri mobile. Totuși, așa cum subliniază consultantul, societatea de asigurări e îndreptățită să își recupereze apoi paguba de la cel vinovat.
Comentarii articol (0)