Nu, nu este același lucru să te duci la vot și să-ți anulezi votul cu a nu te duce la vot pur și simplu. Asta reiese din Legea nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului.
Odată încheiat referendumul, înainte de a vedea câți au pus ștampila pe DA și câți au pus pe NU, se verifică dacă referendumul e valabil. Pentru ca el să fie valabil, e necesar ca la vot să vină (și să voteze cum vor, inclusiv să-și anuleze votul) cel puțin 30% dintre persoanele înscrise pe listele electorale permanente.
Apoi, pentru ca rezultatului referendumului să fie validat, ar trebui ca voturile valabil exprimate (deci nu voturi anulate) să reprezinte măcar 25% din cei înscriși pe listele electorale permanente.
"Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puțin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente. Rezultatul referendumului este validat dacă opțiunile valabil exprimate reprezintă cel puțin 25% din cei înscriși pe listele electorale permanente", scrie în Legea referendumului.
Referendumul de pe 6 și 7 octombrie vizează modificarea Constituției, astfel încât noțiunea de "soți" să fie clarificată și înlocuită cu "bărbat și femeie". Totuși, legislația de la noi din țară, în frunte cu legea fundamentală, Constituția, nu prevede nici la acest moment posibilitatea unei căsătorii între un bărbat și un alt bărbat sau între două femei.
Comentarii articol (19)