Termenul de „taninurile vinului” descrie mai multe clase de compuși fenolici care includ flavonoizi (un grup de compuși antioxidanți care se găsesc în principal în plante) și non-flavonoizi (vitamine, minerale și pigmenți de plante).
Cu alte cuvinte, acel gust ușor aspru și astringent din vin este de la taninuri.
Taninurile se găsesc în primul rând în pielița, în semințele și în corpul strugurelui. De fapt se găsesc în multe plante. Alte exemple de deținători de taninuri fiind merele, alunele, ceaiul verde și ciocolata neagră. Taninurile reprezintă o parte din apărarea naturală a unei plante împotriva bolilor, atacatorilor externi și a razelor UV. Și s-au dovedit a fi extrem de bune și pentru oameni de asemenea.
Taninurile condensate (epicatechină și catechină- găsite în vinurile roșii „îndrăznețe”, astringente) s-au dovedit a fi bune la reducerea colesterolului. Ellagitannina (găsită în butoaiele din stejar și strugurii muscat) s-a dovedit a fi bună în lupta împotriva obezității, fiind testată pe șoarecii supraponderali.
Comentarii articol (0)