Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 108/2018 privind modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 10/2017 pentru stimularea înființării de noi întreprinderi mici și mijlocii a apărut deja de vineri în Monitorul Oficial și aduce câteva modificări față de programul de finanțare anterior.
Printre altele, conform ordonanței, se oferă antreprenorilor posibilitatea de a solicita un avans de 30% din suma totală aprobată a proiectului, imediat după semnarea acordului de finanțare.
În cadrul programului Start-up Nation 2018, ajutorul financiar nerambursabil este de 200.000 de lei și acoperă integral valoarea eligibilă a investiției. Anul trecut, beneficiarii aveau la dispoziție trei modalități de a implementa planurile de afaceri și a de intra în posesia banilor nerambursabili:
- beneficiarul cheltuie bani proprii, achiziționează echipamentele, iar prin intermediul proiectului își recuperează aceste cheltuieli;
- beneficiarul obține un credit bancar de tip punte, achiziționează echipamentele, iar fondurile nerambursabile decontate prin proiect vor fi plătite băncii pentru a stinge obligațiile contractuale;
- furnizorul livrează echipamentele beneficiarului și așteaptă ca statul să deconteze echipamentele.
Modificarea propusă are rolul de a grăbi implementarea proiectelor și de a reduce costurile finanțării bancare. În cazul în care beneficiarul nu deține întreaga sumă din fonduri proprii, iar furnizorii nu sunt dispuși să crediteze societăți nou înființate, singura opțiune viabilă este cea a contractării unui credit bancar pe termen scurt. Astfel, obținând un avans de 30% din întreaga valoare, beneficiarii vor avea nevoie să obțină un credit punte pentru diferența de 70% din valoarea totală a proiectului.
Pentru a exemplifica discuția, să presupunem cu un beneficiar obține finanțare de 200.000 de lei pentru proiectul său. Imediat după semnarea acordului de finanțare el va putea solicita acordarea unui avans de 60.000 de lei, astfel că va avea nevoie să obțină din partea băncii un credit de tip punte de doar 140.000 de lei.
Introducerea posibilității de obține un avans de 30% reduce costurile bancare, societatea având nevoie de un credit de tip punte mai mic. Totodată, comisionul perceput de către Fondul Național pentru Garantarea Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii va fi mai redus, fiind calculat la o valoare a creditului mai mică.