În cadrul unei conferințe de fiscalitate organizată marți de specialiștii în fiscalitate de la Dobrinescu Dobrev SCA, Andrada Pleș, tax manager la această societate, a atras atenția asupra unor probleme de încadrare greșită din punct de vedere fiscal a beneficiilor primite de persoanele fizice care sunt asociați ai unor societăți.
Mai exact, beneficiile primite de asociați sunt adesea încadrate în mod eronat la categoria dividendelor și impozitate cu 5%, când, de fapt, ar fi vorba de venituri din alte surse, impozabile cu 10% și la care s-a putea datora și contribuția la sănătate, dacă se depășește plafonul anual de venituri extrasalariale de 12 salarii minime brute.
Notă: Puteți afla câte ceva despre impozitarea dividendelor din acest material.
"Acele beneficii pe care le au unii asociați în societăți - plătim vacanțele, plătim grădinița copiilor etc. - nu sunt dividende impozabile cu 5%. În primul rând, este o reglementare expresă care s-a introdus în Codul fiscal -- orice fel de beneficiu acordat de companii, pe lângă distribuția de dividende, este considerat venit din alte surse și impozitat cu 10%, plus contribuția la sănătate, dacă depășește plafonul de 22.800 de lei pe an", a spus Andrada Pleș la conferință.
În Codul fiscal sunt calificate ca venit din altă sursă și impozitate ca atare "bunurile și/sau serviciile primite de un participant la persoana juridică, acordate/furnizate de către persoana juridică în folosul personal al acestuia".
Mai departe, specialistul a adus în discuția situația acționarilor care sunt și administratori/salariați în respectiva societate. Aici nu am mai vorbi de venituri din alte surse, în cazul respectivelor beneficii extra, ci de sume asimilabile fiscale veniturilor din salarii.
"Dacă, în afară că sunteți acționar, sunteți și administrator sau salariat, aveți dispoziție expresă în Codul fiscal care spune că orice fel de sumă primită în urma relației de dependență pe care o aveți va fi tratată ca salariu. Asta înseamnă că dacă dumneavoastră primiți astfel de sume considerate în calitatea dumneavoastră de administrator/salariat, aceste beneficii nu vor fi venituri din alte surse, ci vor fi venituri din salarii, pentru care veți plăti impozitul plus toate contribuțiile. Atenție foarte mare la acele sume pe care, în calitate de asociați, le luați ca extra-dividende", a conchis Andrada Pleș.
Acest articol face parte dintr-o campanie de informare despre banii companiei tale și cum poți dispune de ei legal, pe care o vom derula pe parcursul următoarelor luni. Toate articolele din seria CASH-OUT: CUM SCOȚI BANI DIN FIRMĂ publicate până acum sunt disponibile aici.