am inteles de la o colega (eu fiind noua )ca,la una din firme a venit controlul si le-a spus sa scoata repartizarea pe dividende intrucat administratorul firmei este angajat .
Aveti o baza legala va rog frumos
Am gasit acest articol pe net ,spuneti -mi va rog cat este de real..
In ipoteza in care administratorul este si asociat, iar societatea a inregistrat profit repartizat pentru dividende, se poate stinge debitul administratorului fata de societate din dividendele distribuite si neridicate (prin compensare). In caz contrar, societatea trebuie sa faca dovada ca a intreprins demersuri pentru recuperarea debitului de la administrator, iar in situatia in care nu reuseste sa recupereze debitul, sa procedeze la stingerea debitului la sfarsitul perioadei de prescriptie prin trecerea lui pe cheltuieli nedeductibile fiscal. Totusi, o asemenea abordare nu exclude ca la un eventual control organele fiscale sa procedeze la reincadrarea tranzactiei si sa trateze sumele ridicate de administrator ca venituri de natura salariala, cu impozitarea corespunzatoare.
Daca administratorul nu este si asociat in firma, nu pate sa-si incaseze dividende.
Poate va ajuta urmatoarele: Potrivit Codului fiscal, sumele reprezentând participarea salariaţilor la profit, potrivit legii, sunt considerate venituri asimilate salariilor, iar asupra acestor sume se aplică regulile de impunere proprii veniturilor din salarii.
Baza legala : din codul fiscal articolul 76 alin.(2) lit e)
DIVIDENDE pot încasa doar ACȚIONARII indiferent că sunt și salariați ai firmei respective sau nu. Dacă administratorul nu este și acționar ci doar salariat, nu are ce dividende să încaseze.