avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 721 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Administratorul firmei poate sa incaseze dividende?
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Administratorul firmei poate sa incaseze dividende?

Buna ziua.
Daca administratorul firmei este si angajat al firmei poate sa incaseze dividende din profitul firmei?
Ultima modificare: Miercuri, 16 Ianuarie 2019
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: Serbanstefan21 , utilizator 08:24, 17 Ianuarie 2019
da
am inteles de la o colega (eu fiind noua )ca,la una din firme a venit controlul si le-a spus sa scoata repartizarea pe dividende intrucat administratorul firmei este angajat .
Aveti o baza legala va rog frumos
Am gasit acest articol pe net ,spuneti -mi va rog cat este de real..

In ipoteza in care administratorul este si asociat, iar societatea a inregistrat profit repartizat pentru dividende, se poate stinge debitul administratorului fata de societate din dividendele distribuite si neridicate (prin compensare). In caz contrar, societatea trebuie sa faca dovada ca a intreprins demersuri pentru recuperarea debitului de la administrator, iar in situatia in care nu reuseste sa recupereze debitul, sa procedeze la stingerea debitului la sfarsitul perioadei de prescriptie prin trecerea lui pe cheltuieli nedeductibile fiscal. Totusi, o asemenea abordare nu exclude ca la un eventual control organele fiscale sa procedeze la reincadrarea tranzactiei si sa trateze sumele ridicate de administrator ca venituri de natura salariala, cu impozitarea corespunzatoare.

Daca administratorul nu este si asociat in firma, nu pate sa-si incaseze dividende.
Poate va ajuta urmatoarele: Potrivit Codului fiscal, sumele reprezentând participarea salariaţilor la profit, potrivit legii, sunt considerate venituri asimilate salariilor, iar asupra acestor sume se aplică regulile de impunere proprii veniturilor din salarii.

Baza legala : din codul fiscal articolul 76 alin.(2) lit e)
Ultima modificare: Miercuri, 16 Ianuarie 2019
george-neagu, moderator
DIVIDENDE pot încasa doar ACȚIONARII indiferent că sunt și salariați ai firmei respective sau nu. Dacă administratorul nu este și acționar ci doar salariat, nu are ce dividende să încaseze.

Alte discuții în legătură

Dividente restante neridicate RoxanaRamona RoxanaRamona Buna ziua, Societatea unde lucrez a avut in 2008 profit. Dividende s-au incasat in transe in functie de bani, pe tot parcursul anului 2009 si 2010. ... (vezi toată discuția)
Mostenire parti sociale srl si dividende Diana Macarascu Diana Macarascu Buna ziua, Va scriu in speranta ca ma puteti ajuta. In anul 2009 tatal meu, asociat in cadrul unui SRL, cu o participatie la capitalul social al unui SRL, ... (vezi toată discuția)
Retragere sume din alte rezerve ca dividende ????? maria2010 maria2010 In urma cu 4 ani, contabilul a repartizat profitul de la sfarsitul exercitiului financiar in ct 106.8 - alte rezerve. Administratorul doreste acum transferul ... (vezi toată discuția)