În prezent, este stabilit faptul că tatăl nou-născutului are dreptul la un concediu paternal de cinci zile lucrătoare, indiferent dacă s-au născut unul sau mai mulți copii, conform regulilor actuale.
Însă, potrivit Proiectului de lege privind modificarea și completarea Legii concediului paternal nr. 210/1999, această prevedere va fi modificată astfel încât tatăl va avea dreptul la concediul paternal de șapte zile lucrătoare în cazul unui copil și de zece zile lucrătoare dacă este vorba de cel puțin doi copii. Tatăl va trebui, în acest sens, să depună actele necesare declarării și înregistrării nașterii copilului, susținând de altfel și procesul de recuperare a mamei.
Tatăl va putea cere concediul paternal în termen de cel mult trei luni de la nașterea copilului, nu în maximum opt săptămâni de la nașterea copilului, cum este scris acum în Legea nr. 210/1999, aducând ca dovadă pentru concediu certificatul de naștere al nou-născutului. Același număr de zile de concediu paternal se aplică și la copiii adoptivi cu vârsta maximă de un an. Tatăl va putea solicita un concediu paternal în termen de trei luni de la intrarea copilului adoptat în familie.
Unei prevederi referitoare la indemnizația concediului paternal din actuala lege i se va mai adăuga încă un aspect: indemnizația concediului paternal va rămâne egală cu salariul corespunzător perioadei respective și se va plăti din fondul de salarii al angajatorului pentru primele cinci zile de concediu, iar pentru restul zilelor se va plăti din Fondul național unic de asigurări sociale.
În Legea nr. 210/1999, în forma actuală, tatăl poate face cursul de puericultură doar o dată. În proiectul de la Senat, tatăl va avea dreptul să facă acel curs de puericultură de mai multe ori. Prin urmare, el va putea beneficia de o creștere a concediului paternal cu un număr de zece zile lucrătoare în cazul unui copil și cu un număr de 15 zile lucrătoare în cazul a cel puțin doi copii, după ce își va lua atestatul de absolvire a cursului de puericultură.
Important! Prevederile proiectului de lege NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, un proiect de lege trebuie să fie adoptat de Parlament, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)