ACCES GRATUIT
Proiect: Durata concediului paternal să crească de la cinci la zece zile
Durata concediului de paternitate va crește de la cinci zile, cât este în prezent, la zece zile, conform unui proiect de lege înregistrat marți la Senat. Astfel, tații care aleg să își ia concediu pentru îngrijirea unui nou membru al familiei vor beneficia de zece zile libere.
Articolul continuă mai jos
Potrivit
proiectului,
durata concediului paternal, de zece zile,
se va majora cu încă cinci zile lucrătoare în cazul în care tatăl nou-născutului a obținut atestatul de absolvire a cursului de puericultură. Acesta va beneficia de majorarea de cinci zile
de fiecare dată când familia se întregește cu un nou-născut și, indiferent de numărul de copii,
cursul de puericultură va fi urmat o singură dată.
Astfel, deși durata maximă a concediului, de 15 zile, va rămâne practic neschimbată, un tată care nu a urmat cursul de puericultură va putea beneficia totuși de un număr de zece zile lucrătoare drept concediu paternal și nu doar cinci, cum este reglementat acest lucru în prezent. Așadar, acum, un tată poate primi un concediu de cinci zile, plus zece zile suplimentare dacă absolvă cursul respectiv. Pe viitor, un tată va putea primi un concediu de zece zile, plus cinci zile suplimentare, dacă absolvă cursul.
Dacă urmează totuși cursul de puericultură, tatăl copilului va putea beneficia de durata maximă de 15 zile a concediului de paternitate de fiecare dată când i se naște un copil, fără a mai reface cursul respectiv.
În condițiile proiectului amintit,
se va elimina așadar din lege limitarea conform căreia de durata maximă a concediului de paternitate de 15 zile se poate beneficia doar o singură dată.
În plus, ca element de noutate, proiectul de lege propune introducerea unui nou articol conform căruia tatăl care a beneficiat de concediul paternal are dreptul de a reveni, în cadrul firmei unde este angajat, la locul său de muncă ori la un loc de muncă care se bucură de condiții cel puțin la fel de favorabile, păstrându-și totodată dreptul de a beneficia “
de orice îmbunătățire a condițiilor de muncă la care ar fi avut dreptul dacă nu ar fi efectuat concediul”.
Ținând cont de completările propuse prin proiectul de lege,
tatăl care optează pentru a-și lua concediu de paternitate nu va fi discriminat în niciun fel și
își va păstra jobul în toată această perioadă, fără a i se aplica un tratament mai puțin favorabil pentru simplul motiv că a solicitat sau efectuat concediul paternal.
Proiectul are ca scop modificarea și completarea Legii nr. 210/1999 privind concediul paternal prin transpunerea în legislație a unei directive europene care garantează un număr minim de zece zile de concediu de paternitate.
Atenție! Proiectul de lege NU se aplică acum. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie adoptat de Parlament, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)