Cadrul legislativ aplicabil concediului paternal a suferit pe final de august o serie de modificări importante, însă noile drepturi primite de salariați nu se aplică tuturor celor cărora li s-au născut copii de curând, ci doar celor care au depus cererea de intrare în acest tip de concediu începând cu data de 29 august. Celor care au intrat în concediu paternal sau care au depus cererile înainte de data menționată li se vor aplica vechile reguli.
Deși, în esență, perioada maximă ce poate fi acordată drept concediul paternal nu s-a modificat, împărțirea zilelor s-a schimbat. Mai exact, înainte de apariția
OUG 117/2022, concediul paternal era de cinci zile lucrătoare la care se puteau adăuga alte zece dacă tatăl absolvea un curs de puericultură, în total 15, și doar pentru o singură dată. După modificările apărute numărul total de 15 a rămas, doar că împărțirea e un pic altfel, respectiv concediul are o durată de zece zile lucrătoare, iar cursul de puericultură mai adăugă încă cinci.
Totuși, cea mai importantă modificare în privința numărului total de zile disponibile face referire la cei cărora li se mai nasc alți copii pe lângă cel pentru care a cerut un concediu paternal prelungit, de 15 zile. Din data de 29 august, cei care au absolvit anterior un curs de puericultură vor beneficia și pentru următorul sau următorii copii tot de 15 zile lucrătoare
în baza primul curs absolvit, fără a mai fi nevoie să urmeze din nou cursuri de îngrijire a nou-născutului.
Astfel, cei care au depus o cerere de intrare în concediu paternal înainte de data de 29 august vor primi doar cinci zile, dacă anterior au beneficiat de un concediu paternal de 15 zile. Asta pentru că OUG 117 stabilește că cererilor de concediu paternal depuse înainte de data de 29 august li se vor aplica drepturile în vigoare la acea dată.
În schimb, cei care și-au depus cererea de intrare în concediu paternal după data de 29 august, inclusiv, vor beneficia de 15 zile lucrătoare, dacă au un curs de puericultură absolvit, indiferent dacă au mai avut un concediu paternal prelungit sau nu.
Angajatorii care procedează astfel nu pot fi acuzați de tratament discriminatoriu deoarece ei doar respectă prevederile legale.
Citește și: Nouă lucruri pe care trebuie să le știi despre concediul paternal, conform recentelor modificăriPentru a acorda concediul paternal, salariatul trebuie să depună o cerere în acest sens în decursul a opt săptămâni de la nașterea copilului, ce trebuie însoțită de o copie a certificatului de naștere a copilului din care să reiasă calitatea de tată a salariatului.
Concediul paternal nu afectează zilele de concediu de odihnă ale salariatului, iar indemnizația acordată pe durata lui se plătește din fondul de salarii al angajatorului, fiind egală cu salariul corespunzător pentru 15 zile lucrătoare.
Comentarii articol (1)