2. Prelungirea la 15 zile a concediului paternal se acordă salariaților-tați pentru fiecare nou-născut, nu doar primului născut, așa cum era anterior. În plus, același atestat de absolvire a cursului de puericultură va fi folosit pentru a obține această prelungire pentru fiecare nou-născut. Salariatul nu este obligat să refacă cursul, fiind suficient cel absolvit prima dată.
3. Noile reguli se aplică doar pentru cererile de concediu făcute începând cu data de 29 august 2022. Celor care au fost depuse înainte de această dată li se vor aplica regulile vechi.
4. Salariații aflați în concediu paternal nu pot fi concediați, situație similară celor aflați în concediul de creștere a copilului sau în plata stimulentului de inserție, însă, la fel ca și în cazul ultimelor două exemple, interdicția nu se aplică în cazul reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului. Firmele care acționează contrar acestei interdicții riscă amenzi cuprinse între 3.000 și 10.000 lei.
5. A fost introdusă obligația expresă pentru angajatori de a aproba concediul paternal, iar cei care refuză acest lucru pot primi, din partea inspectorilor de muncă, amenzi cuprinse între 4.000 și 8.000 lei.
6. Tratamentul discriminatoriu față de un salariat care s-a aflat în concediu paternal este, de asemenea, sancționabil cu amenzi între 3.000 și 10.000 lei. Au fost introduse aceste amenzi pentru încălcarea obligației de a primi lucrătorul la ultimul loc de muncă sau unul echivalent după terminarea concediului sau dacă salariatului care a solicitat sau efectuat acest concediu i se aplică un tratament mai puțin favorabil.
7. Pot beneficia de acest concediu nu doar salariații, dar și cei cu un raport de muncă, respectiv cu contracte din activitate sportivă, cu convenții de muncă individuale, directori cu contract de mandat sau contract de management, precum și cei care desfășoară activități ca urmare a unei funcții de demnitate publică.
8. Perioada de concediu paternal este considerată, de-acum, vechime în muncă, serviciu și specialitate. Deși pe durata lui contractul de muncă este suspendat, nu se va considera întrerupere în specialitate și/sau serviciu. Astfel, perioada în care salariatul beneficiază de concediu paternal se va regăsi în extrasul din Revisal și în adeverința eliberată, la cerere sau la încetarea contractului de muncă, de către angajator.
9. Angajatorii au obligația de a informa salariații, indiferent că sunt femei sau bărbați, despre concediul paternal, altfel riscă amenzi de până la 8.000 lei. Această informare poate fi făcută prin contractul colectiv de muncă, dacă există, prin regulamentul intern sau chiar prin ambele documente de muncă. Pe de altă parte, angajatorii îi pot informa și prin poșta electronică, prin anunțuri la avizierul unității sau prin intermediul platformelor interne de comunicare.
Reamintim o serie de aspecte importante care au rămas valabile chiar și după modificările aduse legislației:
- concediul paternal se acordă doar dacă salariatul depune o cerere în acest sens și doar în interiorul perioadei de opt săptămâni de la nașterea copilului;
- cererea trebuie justificată de certificatul de naștere al copilului din care să reiasă calitatea de tată a salariatului;
- acest concediu este plătit integral din fondurile de salarii ale companiei, iar indemnizația aferentă este egală cu salariul pentru 15 zile;
- zilele de concediu paternal nu se scad și nu afectează dreptul la concediul de odihnă al salariaților.
Comentarii articol (0)