OUG nr. 117/2022 pentru modificarea și completarea Legii concediului paternal nr. 210/1999 a fost publicată recent în Monitorul Oficial, intrând în vigoare pe 29 august 2022.
Pentru angajatori, prima noutate este că, de-acum, trebuie (1) să acorde salariaților ce devin tați câte un concediu paternal de zece zile lucrătoare la fiecare nou-născut.
A doua noutate e că (2) perioada de concediu se prelungește cu câte cinci zile lucrătoare pentru fiecare naștere a unui copil, dacă tatăl a participat la un curs de puericultură. Regula se aplică indiferent când a fost obținut atestatul de absolvire a cursului de puericultură, așa că nu e necesar un atestat nou la fiecare naștere.
Practic, Guvernul a făcut o „rocadă” între perioadele aplicabile până acum - în loc de cinci zile inițiale plus zece zile suplimentare, mai nou avem zece zile inițiale plus cinci zile suplimentare. Diferența e că, de-acum, tatăl salariat are dreptul la un concediu paternal de maximum 15 zile la fiecare naștere, anterior acest număr maxim de zile fiind posibil numai la prima naștere (începând cu al doilea copil, era posibil un concediu de maximum zece zile).
A rămas valabil faptul că acest concediu este integral plătit din fondurile companiilor. Altfel spus, angajatorii nu pot refuza plata zilelor de concediu paternal. În plus, (3) s-a introdus o obligație expresă de a aproba concediul paternal, a cărei încălcare poate aduce, mai nou, o amendă între 4.000 și 8.000 de lei. Totodată, amenda este valabilă și pentru neîndeplinirea următoarelor obligații noi:
- angajatorii trebuie să informeze angajații cu privire la dreptul la concediul paternal;
- angajatorii trebuie să acorde angajaților aflați în concediul paternal toate drepturile de care aceștia beneficiau înainte de acest concediu și apoi să le mențină la revenirea din concediu.
Apoi, (4) o interdicție nou-introdusă pentru angajatori este de a dispune încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul salariaților care se află în concediul paternal. Singurele excepții sunt concedierile care se fac în contextul falimentului sau reorganizării judiciare. În caz contrar, companiile riscă amenzi între 3.000 și 10.000 de lei. Iar aceeași amendă este valabilă și pentru încălcarea următoarelor obligații:
- la încetarea concediului paternal, angajatorul este obligat să primească lucrătorul la ultimul loc de muncă ori la un loc de muncă echivalent, având condiții de muncă echivalente; salariatul are dreptul de a beneficia de orice îmbunătățire a condițiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenței;
- este interzisă aplicarea unui tratament mai puțin favorabil tatălui care a solicitat sau efectuat concediul paternal.
Amenzile pot fi aplicate de inspectorii muncii. Acestea pot fi plătite la jumătate din minimul legal pe loc sau în primele 15 zile de la primirea proceselor-verbale.
În fine, mai este de menționat prevederea nou-introdusă ce stabilește că (5) perioada de concediu paternal reprezintă vechime în muncă, în serviciu și în specialitate.
Alte chestiuni pe care angajatorii ar trebui să le știe despre concediul paternal:
- se acordă la cerere, în primele opt săptămâni de la nașterea copilului, și este justificat cu certificatul de naștere al acestuia;
- contractul de muncă se suspendă pe perioada concediului paternal;
- zilele de concediu paternal nu pot fi scăzute din concediul de odihnă al salariaților.
Comentarii articol (1)