Propunerea legislativă legislativă pentru modificarea art.57 alin.(2) din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr.123/2012, ce a fost pusă recent în atenția senatorilor pentru dezbatere, ar putea aduce modificări activității furnizorilor de electricitate. Proiectul de act normativ are nevoie, pentru a se aplica, de aprobarea Parlamentului, de semnătura președintelui țării și de publicarea în Monitorul Oficial.
În practică, propunerea legislativă prevede schimbarea sistemului actual de emitere a facturilor pentru clienții casnici. Mai exact, furnizorii de energie electrică vor fi obligați, dacă măsurile cuprinse în acest proiect se vor aplica, să citească lunar contoarele clienților casnici.
În prezent, furnizorii din domeniu emit clienților casnici facturi estimative de electricitate, în care indexul este, de cele mai multe ori, mai mic decât cel înregistrat de contor. După ce emit mai multe astfel de facturi estimative, furnizorii emit, în urma citirii contorului, și o factură de regularizare, document care conține diferențele între indexul real și cel estimat în fiecare lună și care au, în cele mai multe cazuri, valori mult mai mari decât facturile estimative.
În urma emiterii facturii de regularizare, potrivit legislației în vigoare, utilizatorii casnici sunt obligați să plătească contravaloarea acesteia, ceea ce pentru foarte mulți români reprezintă un efort financiar considerabil. În cazul în care nu plătesc integral facturile emise de către furnizorii de energie electrică, consumatorii casnici riscă rezilierea contractului de furnizare și debranșarea de la rețeaua electrică.
În condițiile în care o mare parte a clienților casnici de energie electrică este reprezentată de pensionari, citirea lunară a contorului de energie electrică ar reduce presiunea financiară pe care o resimt aceștia în lunile în care trebuie să plătească facturile de regularizare. Potrivit inițiatorilor, facturile de electricitate “emise de furnizorii din domeniu pentru clienții casnici au început să fie împovărătoare comparativ cu bugetul acestora”.
Atenție! Această propunere legislativă NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, aceasta trebuie adoptată de Parlament, promulgată prin decret prezidențial și publicată în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (10)