Dacă acum rata lunară maximă este variabilă de la o bancă la alta, din 2019, rata lunară maximă pe care un împrumutat va trebui să o plătească va fi de cel mult 40% din banii care-i intră lunar în casă, dacă e împrumutat în lei la bancă, ori de maximum 20%, dacă e împrumutat într-o monedă străină.
Plafonarea a fost decisă recent de BNR și se regăsește în Regulamentul BNR nr. 6/2018 pentru modificarea și completarea Regulamentului BNR nr. 17/2012, apărut vineri în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 950.
"La acordarea unui credit, nivelul maxim al gradului de îndatorare stabilit potrivit art. 12 alin. (1) lit.f) (nivelurile maxime sunt diferențiate pe categorii de clientelă, destinația banilor, tipul creditului etc. - n.red.) nu poate depăși 40%", scrie acum în regulamentul BNR modificat.
Pragul e mult mai jos pentru cei care se împrumută în monedă străină: 20% și 25% pentru creditele Prima Casă. Aici ne referim la ce care iau creditul în valută sau indexat la cursul unei valute și care nu câștigă în valută (neacoperiți în mod natural la riscul valutar).
La creditele Prima Casă, rata maximă este acum de 45% din veniturile nete ale datornicului. Așa cum explică BNR, pragul de îndatorare înseamnă cât de mult poate fi cerut lunar datornicului raportat cu veniturile sale în fiecare lună (sumele nete).
Într-un comunicat de presă transmis la aprobarea măsurii, BNR oferea un exemplu cu o persoană singură al cărei venit lunar net e de 3.000 de lei; dacă acum un astfel de datornic plătește o rată de aproximativ 1.413 lei, de la 1 ianuarie nu va putea plăti mai mult de 1.200 de lei. Pentru o gospodărie formată din doi adulți și doi copii, cu venituri totale de 5.000 de lei net, rata maximă după 1 ianuarie nu va fi însă cu mult diferită față de cum e acum: maximum 2.000 de lei, față de 1.996 de lei, cât ar fi acum, spune BNR.
Atât băncile, cât și IFN-urile sunt obligate să transpună aceste chestiuni în noile contracte de credit, atât ipotecare, cât și de consum. Da, e important de subliniat că vorbim de chestiuni care vor viza doar noile contracte încheiate, nu creditele în derulare. De altfel, mai subliniază BNR, plafoanele acestea nu se vor aplica nici acelor credite care, deși contractate efectiv în 2019, au fost demarate ca procedură înainte de 1 ianuarie 2019 (adică solicitările de creditare s-au făcut înainte de Anul Nou).
Pragurile vor putea fi depășite în unele cazuri
Regulamentul publicat prevede și câteva excepții - situații în care nivelul maxim al gradului de îndatorare va putea fi depășit:
- la creditele de consum nou-acordate în fiecare trimestru - maximum 15% din volumul creditelor de consum acordate de împrumutător în trimestrul anterior;
- la creditele pentru investiții imobiliare nou-acordate în fiecare trimestru - maximum 15% din volumul creditelor de investiții imobiliare acordate de împrumutător în trimestrul anterior (nu se specifică faptul că e vorba de credite pentru prima casă).
Numai că excepțiile de mai sus se vor aplica doar dacă creditele nu depășesc echivalentul în lei al sumei de 250.000 de euro.
Comentarii articol (0)