Șoferii trebuie să aibă în mașină trusa medicală de prim ajutor, pe lângă cele două triunghiuri reflectorizante și un stingător de incendiu, conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice. O trusă de prim ajutor trebuie să conțină un minimum de instrumentar, de materiale sanitare și de materiale diverse, așa cum se precizează în Ordinul Ministerului Sănătății nr. 987/2007 pentru aprobarea conținutului minim al trusei sanitare auto.
Astfel, instrumentarul se referă la o singură foarfecă cu ambele vârfuri boante și la un singur dispozitiv intermediar pentru respirație gură la gură.
Ca materiale sanitare, ai nevoie de:
- o rolă de leucoplast de minimum 2,5 m x 2,5 cm;
- minimum patru bucăți de plasture (pansament rapid) de minimum 6 cm x 10 cm;
- minimum cinci pachete cu minimum 25 de bucăți de compresă tifon sterilă de cel puțin 10 cm x 8 cm;
- minimum două bucăți pentru fiecare dimensiune de fașă tifon atât de 5 cm x 4 m, cât și de 10 cm x 4 m;
- două bucăți de bandaj triunghiular nedeformabil cu două laturi de minimum 80 cm;
- cel puțin patru bucăți de pansament steril absorbant de minimum două dimensiuni;
- o bucată de fașă elastică de 5 cm x 4 m;
- două perechi de mănuși de unică folosință din polietilenă sau din latex de mărime medie.
Pentru trusa de prim ajutor ai nevoie și de materiale diverse, și anume: cel puțin șase ace de siguranță de minimum 4 cm; cel puțin o bucată de folie de supraviețuire izotermă de 2,10 m x 1,60 m; o broșură de instrucțiuni de prim ajutor scrisă conform standardelor europene autorizată de Comisia de medicină de urgență și dezastre a Ministerului Sănătății Publice și de o listă cu conținutul trusei de prim ajutor.
Însă, potrivit ordinului privind trusa de prim ajutor, ambalajul trusei sanitare auto trebuie să fie unul ermetic astfel încât să fie protejat de praf, umezeală, carburanți și uleiuri. Eticheta trusei de prim ajutor trebuie să aibă numele produsului, numele și adresa producătorului, precum și numele și adresa persoanei responsabile de introducerea produsului pe piață.
Conducătorii auto care ignoră această prevedere riscă amenzile stabilite în clasa a II-a de sancțiuni cu patru sau cinci puncte-amendă, plus trei puncte de penalizare. Astfel, un șofer care nu are în mașină trusa medicală cu acest conținut pot primi amenzi fie de 580 de lei, fie de 725 de lei. Fiecare punct de penalizare se anulează la trecerea a șase luni de la data primirii lor, iar acumularea de 15 puncte duce la suspendarea permisului auto.
EDUCAȚIE RUTIERĂ
Pastile informative explicative despre reguli de circulație, amenzi și obligații legale pentru șoferi, pietoni, bicicliști.
Comentarii articol (2)