Înghețarea salarizării actuale, de la 1 ianuarie, sau neaplicarea Legii salarizării unitare nr. 153/2017, cu mărirea anuală obligatorie, este cuprinsă într-un document de stat trimis Comisiei Europene de curând, pe care senatorul Florin Cîțu l-a adus publicității zilele trecute, pe pagina sa de Facebook, iar pe care ministrul finanțelor l-a confirmat ulterior, potrivit Agerpres.
În documentul trimis Comisiei sunt punctate trei chestiuni pentru anul 2019:
- înghețarea salariilor de la nivelul lunii decembrie 2018;
- acordarea voucherelor de vacanță la același nivel ca anul acesta (1.450 de lei);
- înghețarea angajărilor în administrație.
De ce vorbim de o înghețare a salariilor bugetarilor în 2019? Dacă ne aduce aminte, în Legea salarizării unitare în sectorul bugetar există o promisiune de creștere a salariilor anual, până când se ating nivelurile stabilite în anexele de la respectiva lege pentru anul 2022. Numai că, potrivit ministrului finanțelor, actuala putere nu ar mai dori să stabilească acele ținte pentru 2022, ci să facă în așa fel încât să fie atinse chiar în 2020, adică până la final de mandat.
"În perioada 2019-2022 se va acorda anual o creștere a salariilor de bază, soldelor de funcție/salariilor de funcție, indemnizațiilor de încadrare, fiecare creștere reprezentând 1/4 din diferența dintre salariul de bază, solda de funcție/salariul de funcție, indemnizația de încadrare prevăzute de lege pentru anul 2022 și cel/cea din luna decembrie 2018. Creșterea respectivă și data de aplicare se stabilesc prin legea anuală a bugetului de stat", scrie în Legea salarizării.
În afară de cei care au atins deja cotele salariale pentru 2022 (cum sunt medicii), cam toți bugetarii trebuie să beneficieze de creșteri salariale, de la 1 ianuarie, dacă ne luăm după prevederea mai sus citată. Dacă înghețarea propusă în documentul trimis Comisiei Europene chiar va fi oficializată, atunci atingerea maximelor salariale va fi aproape imposibil de realizat până în 2022, cu atât mai puțin până în 2020, cum a spus ministrul finanțelor că se dorește.
"Este un document trimis Comisiei Europene. Domnul senator n-a făcut altceva decât să preia un document public şi să-l pună pe pagina proprie de Facebook. Este un document de lucru, să spunem aşa, o posibilă variantă trimisă Comisiei Europene, pentru că acesta este modul în care Guvernul lucrează de ani de zile şi orice stat membru asta face: trimite Comisiei Europene discuţii, scenarii, calcule, pentru ca într-un final să luăm o decizie într-un sens sau altul (...) Este o discuţie, un scenariu propus de Ministerul de Finanţe, pe baza unor calcule, şi chiar o propunere de aplicare a legii salarizării nu până în 2022, ci chiar până în 2020, tocmai pentru a arăta foarte clar că suntem foarte siguri de ceea ce facem, că nu aplicăm măsuri dincolo de mandatul acestui Guvern, adică 2020. Îngheţarea angajărilor la stat este o măsură propusă de noi. Este un scenariu de lucru la Ministerul Finanţelor. O îngheţare a numărului de angajaţi în zona administraţiei publice centrale, de asemenea, o reaşezare, o restructurare, o eficientizare a administraţiei publice centrale, este de bun simţ şi ceea ce noi spunem de ani de zile, şi toţi politicienii spun, că este nevoie de o administraţie mult mai eficientă", a spus Eugen Teodorovici, ministrul finanțelor, citat de Agerpres.
În fine, unele salarii din administrație vor mai crește, totuși, chiar dacă se decide înghețarea la nivelul din decembrie anul acesta - e vorba de cei plătiți cu minimul pe economie. Asta, deoarece salariul minim brut va crește, potrivit ministrului muncii, de la 1 noiembrie 2018, iar nu de anul viitor, cum se propusese inițial.
Atenție! Înghețarea salariilor de la 1 ianuarie NU este o măsură oficializată. Pentru a se putea aplica efectiv, ea trebuie cuprinsă într-un proiect de act normativ, pusă în dezbatere, supusă aprobării (Executivului, dacă e ordonanță de urgență, sau Parlamentului, dacă va fi lege) și publicată în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (3)