Proiectul de act normativ care ar putea înlocui cadrul legal actual al activității gestionarilor, reprezentat de Legea nr. 22/1969, a fost adoptat recent de senatori. Este vorba, mai exact, de Propunerea legislativă privind încadrarea în muncă a gestionarilor, document ce are nevoie, pentru a se putea aplica, și de aprobarea deputaților și publicarea în Monitorul Oficial.
Proiectul legislativ stipulează modificarea mai multor aspecte legate de angajarea și activitatea gestionarilor, inclusiv actele medicale sau documentele de studii necesare la angajare. Concret, documentul stabilește că vor putea ocupa un post de gestionar doar cei care au terminat liceul și au obținut și o diplomă de bacalaureat.
După cum prevede documentul, gestionar va putea fi persoana care, printre altele, “este absolvent de învățământ liceal, cu diplomă de bacalaureat sau echivalent”. Dovada absolvirii liceului și promovării examenului de bacalaureat se va putea face, potrivit propunerii legislative, “cu diploma obținută în România ori, în cazul obținerii în altă țară, echivalată sau recunoscută de autoritățile române”.
Așadar, dacă propunerea legislativă va ajunge să aplice, persoanele interesate să se angajaze ca gestionari n-o vor mai putea face decât dacă dețin o diplomă de bacalaureat, indiferent de țara unde a fost ea obținută.
În prezent, poate fi gestionar, conform legislației din domeniu, orice persoană care a împlinit vârsta de 21 de ani și care “a absolvit şcoala generală sau o şcoală echivalentă şi are cunoştinţele necesare pentru a îndeplini această funcție”.
Totuși, Legea nr. 22/1969 prevede și că, în funcție de complexitatea gestiunilor, de natura și valoarea bunurilor, precum și de cunoștințele pe care le implică gestionarea acestora, autoritățile pot stabili “categoriile de gestiuni pentru care gestionarul trebuie să fi absolvit liceul ori o şcoală profesională în specialitatea corespunzătoare gestiunii sau o şcoală echivalentă şi să aibă un anumit stagiu în munca de gestionar”.
Atenție! Această propunere legislativă NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, aceasta trebuie adoptată și de Camera Deputaților, promulgată prin decret prezidențial și publicată în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)