Codul fiscal stabilește că, dacă o firmă folosește bani pentru funcționarea, întreținerea și repararea locuințelor de serviciu, aceasta poate să deducă respectivele cheltuieli din impozitul pe profit datorat statului.
În actul normativ scrie, mai precis, că sunt deductibile „cheltuielile pentru funcționarea, întreținerea și repararea locuințelor de serviciu, (...) în limita corespunzătoare suprafețelor construite (...), care se majorează din punct de vedere fiscal cu 10%”.
Cu alte cuvinte, aceste cheltuieli pentru locuința de serviciu dată în folosința unui salariat sau a unui administrator „sunt deductibile în limita corespunzătoare raportului dintre suprafața construită (...), majorată cu 10%, și totalul suprafeței construite a locuinței de serviciu respective”, după cum este explicat în normele Codului fiscal.
De asemenea, mai sunt deductibile cheltuielile pentru funcționarea, întreținerea și reparațiile unui sediu aflat în locuința unei persoane fizice, care e folosită și pentru scopuri personale. În acest caz, cheltuielile se pot deduce, din impozitul pe profit, „în limita corespunzătoare suprafețelor puse la dispoziția societății în baza contractelor încheiate între părți, în acest scop”, conform Codului fiscal.
În norme este detaliat, mai exact, că deductibilitatea este valabilă „în limita determinată pe baza raportului dintre suprafața pusă la dispoziție contribuabilului, menționată în contractul încheiat între părți, și suprafața totală a locuinței”. Astfel, cheltuielile pentru sediu se justifică cu documente legale cum sunt, de exemplu, contractele încheiate cu furnizorii de utilități.
Informații despre alte metode legale de a scoate bani din firmă, în afară de dividende, pot fi găsite aici.
Acest articol face parte dintr-o campanie de informare despre banii companiei tale și cum poți dispune de ei legal, pe care o vom derula pe parcursul următoarelor luni. Toate articolele din seria CASH-OUT: CUM SCOȚI BANI DIN FIRMĂ publicate până acum sunt disponibile aici.
Comentarii articol (0)