Știați că 19.400 de elevi au absolvit în 2017 învățământul profesional? Sau că 2,5% dintre elevii din România (90.200) au fost înscriși într-o formă de învățământ profesional - nivelul educaţional cel mai puţin reprezentat din totalul populaţiei şcolare? Și că, pe de altă parte, în Germania, 70% dintre reprezentanții unei generații sunt absolvenți de învățământ dual?
Despre beneficiile învățământului profesional dual, poveștile de succes și exemplele de bune practici se va vorbi la EDUPROSUMMIT#1, joi, 1 noiembrie, la Hotel Marriott din București.
Evenimentul organizat de Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană, împreună cu Ambasada Germaniei la București, este primul din România dedicat învățământului profesional dual. EduproSummit este evenimentul dedicat promovării ideii de învățământ profesional dual, după modelul german, ca alternativă viabilă la învățământul clasic. Este locul de întâlnire a tuturor actorilor implicați – autorități, școli, elevi, companii, pentru o mai bună înțelegere și cooperare. Este forum de dezbatere, un exemplu de bune practici și un model de urmat.
Evenimentul vă va oferi o imagine de ansamblu despre învățământul profesional dual de la toți actorii implicați.
În cadrul unei discuții panel veți afla direct de la Rebeca și Claudiu, elevi în sistemul de învățământ dual, și de la Alex și Gal, absolvenți, cum arată din perspectiva lor sistemul de învățământ profesional.
Apoi fiecare participant își poate alege să participe, după interesele lui, la unul dintre workshopurile organizate.
Astfel, în primul workshop, Educate the System, se vor discuta soluţii pentru îmbunătăţirea sistemului de învăţământ profesional din punct de vedere legislativ. Se vor căuta idei pentru promovarea învăţământului profesional, cum se poate crește atractivitatea și performanța sistemului, cum gestionăm mai bine resursele din sistem și cum adaptăm oferta mai bine nevoilor pieței.
În cadrul celui de-al doilea workshop, Educate the private sector, reprezentanții companiilor vor putea experimenta împreună cu persoane direct implicate în programe de învăţământ profesional dual ce însemană să colaborezi cu un liceu de stat, cum asiguri calitatea unui proiect, cum organizezi un plan de practică şi cum pregăteşti tutorii de practică. În plus veți afla și inside-uri organizatorice de la companii fruntaşe în acest domeniu.
Profesorii prezenţi la conferință vor beneficia de un workshop de specialitate, Educate the school, pe tema dezvoltării competențelor elevilor, ce metode sunt utile pentru dezvoltarea unor absolvenți bine pregătiți pentru piața muncii. De asemenea, vor cunoaște câteva aspecte utile care se aplică în învățământul dual din Germania și pe care le-ar putea prelua și ei foarte ușor.
Această conferință nu este numai despre elevi, ci cu elevi și pentru elevi. De aceea și ei vor beneficia aici de un workshop de dezvoltare personală marca Şcoala de Valori, Educate the children. Vocea lor va putea fi ascultată, li se va cere părerea și în același timp vor lucra pentru dezvoltarea lor personală.
Pentru că învățvământul dual are un aspect practic și pentru a vă ilustra realitatea din școlile în sistem dual, elevii vor expune și prezenta pe tot parcursul conferinței proiectele desfășurate pe parcursul formării.
În discuția panel cu reprezentanți din industre, școli și instituții veți vedea cum arată în realitate proiecte de învățământ profesional dual, care sunt lucrurile cele mai importante de avut în vedere și care au fost provocările.
Un expert din Germania va urmări tot parcursul conferinței și va încerca să ne expună lucrurile din sistemul german care ar putea fi implementate și în România.
Mai multe informații despre conferință puteți găsi aici.
Comentarii articol (0)