Anual, în toate sistemele de sănătate din lume, inclusiv în țara noastră, apar cazuri de malpraxis reclamate de cei ce sunt tratați în spitale, dar și de rudele acestora. Potrivit statisticilor ce se regăsesc într-un comunicat remis redacției noastre de societatea de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații, în 2017 au fost acuzați de malpraxis mai mult de o sută de medici.
Cazurile de malpraxis implică pentru medic, pe lângă răspunderea civilă față de pacient, și o formă de răspundere civilă contractuală față de spitalul sau unitatea sanitară în care-și defășoară activitatea.
“Într-un caz de malpraxis, pentru a exista răspundere civilă delictuală din partea medicului, ar trebui îndeplinite cumulativ patru condiții: existența unei fapte ilicite, producerea prejudiciului, existența unei legături de cauzalitate între fapta ilicită și prejudiciul produs precum și vinovăția medicului”, consideră avocatul Laura Scutaru, managing associate al societății de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații.
“În cadrul răspunderii contractuale, trebuie îndeplinite de asemenea, cumulativ, cele patru condiții. În acest caz, fapta ilicită contractuală este stipulată în convenția părților și constă în neexecutarea obligației contractuale”, completează Laura Scutaru.
Potrivit legislației în vigoare, în cazul presupuselor cazuri de malpraxis, Colegiul Medicilor din România are obligația de a demara o acțiune disciplinară în maximum șase luni de la momentul în care a avut loc incidentul sau de la data de la care se cunosc toate elementele care au generat această situație.
Totuși, sancționarea disciplinară a medicilor nu exclude răspunderea civilă sau chiar pe cea penală. Termenul de prescripție este, în cazul răspunderii civile, de trei ani și începe să curgă din momentul în care pacientul află despre probleme generate de procedura medicală sau care este persoana responsabilă pentru acestea.
“Dacă un medic a fost sancționat de Colegiul Medicilor, acesta poate ataca decizia în instanță. Trebuie ținut cont de faptul că, în unele cazuri, nu avem de-a face cu o culpă singulară ci este vorba de culpa comună a medicului, a unității spitalicești și, câteodată, și a furnizorilor de echipamente medicale. De asemenea, există cazuri în care episodul ce a dus la producerea accidentului nu poate fi considerat malpraxis”, precizează avocat Radu Pavel, managing partner al Pavel, Mărgărit și Asociații.
“În acest sens, este recomandat ca medicii să apeleze la un avocat specializat, pentru o bună reprezentare în instanță. Totodată, este esențial ca personalul medical să încheie an de an o asigurare de malpraxis, care acoperă astfel de cazuri”, completează acesta.
În cazul în care părțile, respectiv pacientul, medicul și asigurătorul, își doresc să evite comisiile medicale, Colegiul Medicilor și instanțele de judecată, pot apela, pentru a ajunge la un acord reciproc avantajos, la un mediator autorizat.
Comentarii articol (0)