Judecătorii nu vor mai putea anula cererile de chemare în judecată din cauză că lipsesc informații care nu sunt ușor accesibile reclamantului, prevede Legea nr. 310/2018 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, care a apărut marți în Monitorul Oficial nr. 1074 și va intra intra în vigoare vineri.
"Reclamantului nu i se poate cere să completeze sau să modifice cererea de chemare în judecată cu date sau informații de care acesta nu dispune personal și pentru obținerea cărora este necesară intervenția instanței", prevede legea publicată marți.
Când prevederea va ajunge în vigoare va fi un motiv de bucurie pentru mulți justițiabili și avocații lor, având în vedere că obținerea unor informații referitoare la pârât era uneori destul de dificilă. De altfel, de când a intrat în vigoare Regulamentul general privind protecția datelor, obținerea unor informații de la autorități a devenit tot mai dificilă, s-au plâns unii avocați.
Lipsa unor informații din cererea de chemare în judecată poate duce la anularea ei de către judecător, dacă nu este completată nici după ce judecătorul atrage atenția asupra lipsurilor.
Proiectul va aduce și specificări legate de lipsurile care vor putea duce la anularea cererii de către instanță, după ce s-a pus în vedere reclamantului să facă modificările/completările.
"Dacă obligațiile privind completarea sau modificarea cererii prevăzute la art. 194 lit.a) - c), d) numai în cazul motivării în fapt și f), precum și art. 195-197, nu sunt îndeplinite în termenul prevăzut la alin.(3) (zece zile - n.red.), prin încheiere se dispune anularea cererii", potrivit Legii nr. 310/2018, în contextul în care acum nu sunt detalieri referitor la ce trebuie completat sau modificat, lăsându-se mână liberă judecătorilor să se raporteze la toate prevederile din articolele respective, fără excepții.
Comentarii articol (2)