Problema. Un comerciant reține actul de identitate al unui român ca garanție pentru returnarea unui bun închiriat contra-cost (bicicletă, barcă, schiuri etc.).
Contextul legislativ. Solicitarea actului de identitate pe post de garanție pentru prestarea unui serviciu, pentru încredințarea unui bun sau pentru plata unor datorii este interzisă, așa cum stabilește Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români. Există numai trei situații în care buletinul unei persoane fizice poate fi reținut în mod legal, după cum urmează:
- dacă actul de identitate are înscrise modificări, adăugări sau mențiuni în afara celor prevăzute de lege (actul este reținut de polițistul care constată asemenea situații și este depus la cel mai apropiat serviciu de evidență a populației);
- dacă o persoană este reținută, arestată preventiv sau execută o pedeapsă cu închisoarea (actul este păstrat de administrația aresturilor/penitenciarelor și este returnat odată cu eliberarea);
- atunci când o persoană fizică este internată într-un centru educativ (administrația păstrează actul pe toată durata internării).
Concluzia. Practica reținerii actului de identitate ca garanție pentru închirierea unui bun este ilegală, potrivit OUG nr. 97/2005. Cei care cer actul de identitate ca garanție pentru închirierile de bunuri riscă să fie amendați cu o sumă cuprinsă între 75 și 150 de lei.
Comentarii articol (3)