Legea nr. 309/2018 a fost publicată joi în Monitorul Oficial. Convenția ratificată prin acest act normativ trebuie să intre în vigoare și în Spania, iar cele două state trebuie să notifice ratificarea tratatului unul celuilalt, abia atunci curgând un termen de trei luni până la intrarea în vigoare. Momentan, este incertă data concretă de la care se va aplica noua convenție.
Logica existenței unui tratat de evitare a dublei impuneri e de a nu crea riscul impunerii veniturilor unor persoane în mai mult de un stat și, mai ales, de a nu se ajunge la rezultatul aberant în care o parte extinsă a unui venit ar fi datorată ca impozit. Acest lucru se poate întâmpla dacă două sau mai multe state se consideră competente să își exercite suveranitatea fiscală (puterea de a percepe taxe, impozite, contribuții etc.) asupra unor venituri, în același timp.
Astfel, noul tratat de evitare a dublei impuneri dintre România și Spania va crea un cadru legal în care, în general, impozitul pentru veniturile obținute, de exemplu, de români, de pe urma proprietăților situate în Spania, vor fi datorate doar în Spania.
Iar motivul pentru care impozitul va fi datorat doar în Spania este simplu: existența unei legături economice foarte strânse între statul unde este situat imobilul și veniturile generate din exploatarea imobilului respectiv.
Acest lucru este explicat de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, aceasta fiind cea care a creat convenția-model cu privire la taxarea veniturilor și capitalului (fiind convenția după care se inspiră majoritatea tratatelor bilaterale de evitare a dublei impuneri, inclusiv tratatul prezentat aici).
Bineînțeles, trebuie detaliate două chestiuni, aici: ce înseamnă proprietăți imobiliare și ce înseamnă exploatarea lor.
În cazul primei, tratatul prevede că următoarele vor fi considerate proprietăți imobiliare sau ca având o legătură atât de puternică cu o proprietate imobiliară, încât Spania ar fi competentă să taxeze veniturile derivate din exploatarea lor:
- în primul rând, orice este considerat astfel de legislația Spaniei (acest lucru este normal, luând în considerare chestiunea privind legătura economică între imobilul respectiv și statul unde se află);
- accesoriile proprietății imobiliare;
- inventarul viu și echipamentul utilizat în agricultură și silvicultură;
- drepturi cărora li se aplică legislația privind proprietatea funciară;
- uzufructul proprietății imobiliare;
- dreptul la rente variabile sau fixe pentru exploatarea sau concesionarea exploatării zăcămintelor minerale, izvoarelor și a altor resurse naturale;
- acțiunile sau drepturile care îndreptățesc (direct sau indirect) titularul dreptului să beneficieze de pe urma unor proprietăți imobiliare.
Atenție! Având în vedere primul element al listei (cel privind considerarea ca proprietate imobiliară de către legislația spaniolă), următoarele elemente enumerate în listă sunt exemplificative. Cu alte cuvinte, Spania ar putea considera și alte drepturi ca fiind de proprietate imobiliară.
În ceea ce privește exploatarea proprietății imobiliare, aceasta se referă, conform tratatului, la orice formă de exploatare directă (exploatarea unei plaje, de exemplu), închiriere sau folosirea în orice altă formă a proprietății imobiliare.
Atenție! Convenția nu se aplică, încă. Chiar dacă legea de ratificare a fost publicată în Monitorul Oficial, acest lucru nu este suficient. Și Spania trebuie să se asigure că îndeplinește procedurile de intrare în vigoare a convenției, pe teritoriul său. Odată ce aceste proceduri sunt îndeplinite (atât în România, cât și în Spania), fiecare stat va notifica acest lucru celuilalt. Abia după ce ultima notificare a fost primită va curge un termen de trei luni până la intrarea în vigoare a convenției. Însă aceasta se va aplica efectiv, în cea mai mare parte (cu excepția unor chestiuni, precum schimbul de informații, care se vor aplica de la momentul intrării în vigoare), abia din luna ianuarie a anului următor anului în care a intrat în vigoare. Astfel, dacă ultima notificare de ratificare va fi trimisă în martie 2019, de exemplu, convenția se va aplica veniturilor obținute începând cu ianuarie 2020.
Comentarii articol (0)