1. Potrivit unor modificări aduse în luna martie 2018, modul în care românii fără venituri se pot asigura opțional la sănătate s-a modificat, prin introducerea variantei unice de plată anuală a 10% din echivalentul a șase salarii minime brute. Astfel, de la acel moment, românii fără venituri plătesc mai puțin pentru a beneficia de servicii medicale.
2. Pe același subiect: în urma majorării salariului minim brut la 1 ianuarie 2019 însă, suma de bani pe care trebuie să o plătească la Fisc persoanele fără venituri care vor să se asigure de bunăvoie la sănătate a crescut automat.
3. Tot din luna martie 2018, există mai multe categorii de persoane care nu datorează statului contribuție la sănătate, dar au dreptul la servicii medicale în sistemul de sănătate public întocmai ca cei care plătesc. Din ianuarie 2019, pe listă se adaugă și salariații din construcții cu venituri lunare brute între 3.000 și 30.000 de lei.
4. Din 2019, românii pot cumpăra medicamente de oriunde din țară, indiferent de județul în care a fost emisă rețeta. Suplimentar, aceștia pot face și investigații în aceleași condiții. Aceste măsuri ar fi trebuit aplicate de la jumătatea lui 2018, dar autoritățile au decis amânarea aplicării lor până la începutul lui 2019.
5. Din 2018, valabilitatea cardurilor de sănătate este de șapte ani, în loc de cinci ani. Cardurile de sănătate permit românilor să beneficieze de consultații și tratamente medicale sau de rețete compensate.
6. Programul de lucru al medicilor de familie acoperă cel puțin cinci zile pe săptămână. Românii pot beneficia de serviciile medicilor de familie în fiecare zi a săptămânii, conform pachetelor medicale stabilite de Guvern.
7. În luna iulie a lui 2018 a intrat în vigoare un act normativ ce permite farmaciilor să vândă online medicamente care se pot distribui fără rețetă. Totuși, vânzarea online nu este permisă deocamdată, Ministerul Sănătății urmând să stabilească și condițiile în care se vor putea vinde aceste medicamente.
Comentarii articol (1)