1. Anul a început cu promisiunea mecanismului prevenirii, care să le permită firmelor să scape la prima abatere de amenzile contravenționale pentru că nu au îndeplinit X sau Y obligație legală. În februarie 2018, Executivul ne-a dat și lista oficială cu contravențiile ce intră sub acest mecanism și partea bună e că el acoperă o plajă largă de obligații legale. Iertarea la prima abatere presupune că firmele au un timp de remediere a problemei găsite, urmând ca, la următorul control, să fie amendate dacă nu se conformează legii.
2. În fiscalitate, Legea prevenirii acoperă încălcarea unor obligații precum nedepunerea la timp a formularelor fiscale, neprezentarea dosarului prețurilor de transfer sau emiterea bonurilor fiscale cu greșeli sau deloc. Se mai adaugă listei și declararea cu întârziere a impozitelor, taxelor și contribuțiilor, precum și nepăstrarea datelor arhivate în format electronic. Comercianții scapă, prin acest mecanism, la prima abatere, de amendă atunci când le refuză clienților posibilitatea de a plăti cu cardul, deși sunt obligați prin lege. Ei scapă inițial de sancțiune și dacă nu trec pe facturi denumirea, sediul social sau CUI-ul entității.
3. Pe angajatori, mecanismul nu îi ajută să scape de amenzile serioase pentru munca nedeclarată, dar le oferă un termen de remediere, după prima abatere, pentru nereguli precum: lipsa autorizației pentru funcționare pentru securitate în muncă, raportarea accidentelor de muncă, nefolosirea clasificării ocupațiilor din România, necomunicarea joburilor vacante ș.a.
4. Dotarea cu noile tipuri de case de marcat, cele cu jurnal electronic, le-a dat de furcă extrem de mult firmelor anul acesta, pe măsură ce s-au apropiat termenele de conformare. Pentru că nici piața nu a fost atât de ofertantă la achiziționarea acestor aparate, pentru că unele sunt destul de costisitoare și din cauza altor probleme legate de schimbarea caselor, Guvernul a decis să extindă mecanismul prevenirii și la obligația de dotare cu noile case.
Comentarii articol (0)