Codul muncii prevede că angajatorul va întocmi un registru general de evidență a salariaților iar acest registru va fi transmis inspectoratului teritorial de muncă (ITM). Informațiile conținute în Revisal se referă la chestiuni precum data angajării unei persoane sau funcția acesteia.
Însă un lucru foarte important de luat în considerare, în acest context, este că informațiile privind detașarea unui angajat, dacă aceasta are loc, trebuie incluse în registru și transmise ITM-ului, de asemenea. În acest sens, Hotărârea Guvernului nr. 905/2017 prevede care sunt informațiile care trebuie transmise ITM-ului, atunci când este dispusă o detașare. De asemenea, este prevăzut regimul sancționator în cazul nerespectării obligației de transmitere a informațiilor.
În acest context, care sunt toate elementele care trebuie incluse în registru și transmise ITM-ului? În primul rând, vor trebui să fie menționate datele privind detașarea: cea de început și cea de final. De asemenea, având în vedere faptul că detașarea implică schimbarea angajatorului (puteți citi mai multe despre detașare aici), datele privind angajatorul la care se face detașarea vor trebui incluse, de asemenea.
În al doilea rând, având în vedere că detașarea poate fi prelungită (cu acordul angajatului și doar în situații excepționale), dacă acest lucru se întâmplă, și astfel de informații vor trebui să fie transmise ITM-ului.
În ceea ce privește momentul comunicării datelor privind detașarea, acesta poate avea loc cel târziu în ziua anterioară datei de începere/încetare a detașării salariatului. La fel, orice modificare (prelungire) va trebui comunicată cel târziu în ziua anterioară modificării.
În cazul în care informațiile relevante nu sunt transmise cel mai târziu în ziua anterioară începerii/încetării/modificării perioadei de detașare, angajatorul poate fi sancționat contravențional cu amendă între 5.000 și 8.000 de lei. Mai mult, inclusiv transmiterea unor date eronate sau incomplete poate duce la sancționarea angajatorului cu sume între 3.000 și 6.000 de lei.
Delegări&detașări 2019. Dosar juridic este o campanie de informare marca avocatnet.ro care lămurește cele mai importante întrebări și situații de care se lovesc companiile care detașează sau delegă salariați în țară sau în străinătate. Articolele vor explica pe larg condițiile legale în care se pot face detașările și delegările, regimul de drepturi și obligații ale angajatorilor și salariaților, precum și sancțiunile care pot apărea la nerespectarea reglementărilor, oferind și răspunsuri la probleme apărute în practică. Toate articolele din serie publicate până acum sunt disponibile aici.