HG nr. 295/2025 privind Registrul general de evidenţă a salariaţilor - REGES-ONLINE păstrează, în esență, mare parte dintre termenele prevăzute actualmente de HG nr. 905/2017 în ceea ce privește transmiterea informațiilor în registru. Ce se schimbă, totuși, odată cu trecerea la noul REGES:
- noul termen pentru transmiterea modificărilor impuse prin hotărâri judecătorești: dacă până acum era prevăzut un termen de 20 de zile de la data la care angajatorul a luat cunoştinţă de conţinutul hotărârii, în Reges-Online modificările vor trebui transmise în 10 zile lucrătoare de la data la care angajatorul a luat cunoştinţă de conținutul hotărârii;
Regula e că orice modificare ce privește funcția/ocupația, tipul CIM-ului, durata sa, locul de muncă sau durata timpului de muncă și repartizarea acestuia se transmite cel târziu în ziua anterioară producerii modificării. Termenul de mai sus reprezintă însă o excepție de la acesta.
De asemenea, modificările ce privesc veniturile angajatului (salariul de bază, indemnizații, sporuri etc.) se transmit în Registru în termen de 20 de zile lucrătoare de la data producerii lor, însă atunci când ele vin ca urmare a unei hotărâri judecătorești, termenul e de 10 zile în noul Registru.
- introducerea explicită a obligației de a transmite cazurile de suspendare a CIM-ului pentru forță majoră, pentru care transmiterea suspendării se face în trei zile lucrătoare de la data suspendării;
- introducerea explicită a obligației de a transmite suspendarea CIM-ului în baza certificatelor medicale, unde transmiterea se face în termen de trei zile lucrătoare de la data înregistrării la angajator a certificatului de concediu medical; în acest context este necesar să amintim că există prevăzut în rândul normelor privind concediile medicale faptul că angajații trebuie să aducă certificatele de concediu medical până cel mai târziu la data de 5 a lunii următoare celei pentru care a fost acordat concediul.
În rest, rămân valabile termenele deja cunoscute privind înregistrarea contractului și transmiterea datelor inițiale, detașările, suspendările obișnuite (concediu fără plată, absențe nemotivate), încetarea contractului, modificările contractuale care se transmit în registru și cele salariale.
Noul Reges vine însă cu obligații suplimentare în ceea ce privește informațiile ce trebuie transmise - dincolo de exemplele date mai sus, o noutate deosebit de importantă e că toți angajatorii vor trebui să completeze, odată înregistrați în noul registru, locurile de muncă pentru toate contractele în derulare. În registru vor trebui să mai apară și informații în privința angajaților cu dizabilități (gradul, tipul de handicap şi durata certificatului de încadrare). De asemenea, durata timpului de muncă şi repartizarea acestuia vor fi obligatoriu de completat nu doar în cazul contractelor cu timp parțial, așa cum prevede acum HG 905/2017.
Comentarii articol (1)