- Nerespectarea acestei obligații se va sancționa cu amenzi între 3.000 și 5.000 lei pentru fiecare situație neraportată.
- Companiile vor trebui să se asigure că angajații transmit certificatele medicale în termenul legal. E recomandabilă completarea regulamentelor interne cu această obligație.
Concediile medicale pentru incapacitate temporară de muncă, cauzate de boli obișnuite sau accidente în afara muncii, suspendă contractul individual de muncă (CIM), însă această suspendare nu se reflectă în registrul de evidență a salariaților (Revisal). Conform legislației actuale, HG nr. 905/2017 informațiile referitoare la concediile medicale nu sunt transmise în Revisal, angajatorii nefiind obligați să le raporteze.
Noua platformă Reges-Online, care va înlocui Revisalul așa cum îl utilizăm la acest moment, introduce o schimbare importantă în modul de gestionare a concediilor medicale. Mai exact, HG nr. 295/2025, publicată azi în Monitorul Oficial, prevede că suspendarea CIM în cazul concediilor medicale va trebui înregistrată în sistemul informatic, într-un termen de maximum trei zile lucrătoare de la primirea certificatului medical (concret, de la momentul înregistrării certificatului la angajator).
Angajatorii vor avea obligația de a înregistra aceste informații în Reges-Online, ceea ce îi va face mai responsabili în gestionarea situațiilor de concediu medical, însă lucrătorii trebuie încurajați în mod activ să transmită certificatele medicale în termenul legal - preferabil, aceste informații ar putea să fie incluse în regulamentul intern și să fie comunicate clar angajaților. Normele de aplicare ale Ordonanței privind concediile medicale prevăd obligația lucrătorilor de a aduce certificatele până cel mai târziu la data de 5 a lunii următoare celei pentru care a fost acordat concediul medical.
Deși această schimbare va îmbunătăți, per total, gestionarea concediilor medicale, permițând și Inspecției Muncii să aibă o imagine mai bună asupra acestora, va impune și o sarcină suplimentară pentru angajatori, care vor mai avea ceva de completat regulat în registrul de evidență a salariaților.
În fine, trebuie precizat că netransmiterea la timp a acestor informații în Reges-Online se va sancționa cu amendă de la 3.000 lei la 5.000 lei, pentru fiecare situație de suspendare neînregistrată. În acest context, includerea în regulamentele interne a unei obligații exprese în sensul aducerii de către angajat a certificatului de concediu medical în termenul prevăzut de lege devine cu atât mai importantă, putând fi inclusiv sancționată nerespectarea acestei obligații.
Angajatorii au la dispoziție până pe 30 septembrie să se înregistreze în Reges-Online și să transmită datele suplimentare, care nu se regăsesc momentan în Revisal, dar pe care HG 295 le prevede obligatoriu de transmis. Nerespectarea acestui termen se poate amenda, potrivit hotărârii recent publicate.